Енергийните компании от частния сектор, които са и същинските инвеститори

...
Енергийните компании от частния сектор, които са и същинските инвеститори
Коментари Харесай

Частните компании в енергетиката застават зад усилията на КЕВР за установяване на предвидима регулаторна среда


Енергийните компании от частния бранш, които са и същинските вложители се афишират зад независимостта на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Те застават изрично зад напъните, които поставя Комисията за енергийно и водно енергийно контролиране за обезпечаване на предвидима регулаторна среда. Това декларират те в безапелационната си позиция.

Долуподписаните компании и браншови организации сплотяваме работодателите - частни вложители в енергетиката и представляваме над 50% от конфигурираните мощности и над 70% от заетите в частния бранш енергетика. Реализираните от нас вложения надвишават 11 милиарда лева и се равняват на 60% от всички директни задгранични вложения за интервала 2010 – 2016 година Работим във всички сегменти на електроенергийния бранш – произвеждане, търговия, систематизиране и доставяне, като произвеждаме сила посредством стандартни и възобновими източници. Проблемите на енергийния бранш са ни добре известни, като неведнъж сме заявявали позиции и сме правили съответни оферти за възстановяване на капиталовата среда, прозрачността, либерализацията на пазара, както и в поддръжка на регулаторната и финансовата непоклатимост на бранша.

В този смисъл поддържаме напъните на самостоятелния и определен по професионални критерии състав на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) за определяне на предвидима регулаторна среда, недопускане на политическа интервенция в одобряваните решения и финансово стабилизиране на енергийния бранш.

Вярваме, че независимостта и експертността на КЕВР следва да бъдат непокътнати като гаранция за контролиране на структуроопределящия енергиен бранш в сходство с българското и европейското право.

Очакваме в интервал на основни промени в бранша, свързани с либерализация на електроенергийния пазар, не дестабилизация и претенции за оставки, а постоянна и самостоятелна Комисия за енергийно и водно контролиране, с поредни старания за отбрана ползите на българската енергетика и българската стопанска система, като стратегически за благосъстоянието на българските жители, декларират фирмите от енергийния бранш.

Позицията е подкрепена от AES България, Асоциация „ Хидроенергия “, Българска фотоволтаична организация, EVN България, ЕНЕРГО-ПРО, Контур Глобал Марица Изток 3, ЧЕЗ Груп България
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР