Енергийният министър в служебния кабинет Владимир Малинов проведе две срещи

...
Енергийният министър в служебния кабинет Владимир Малинов проведе две срещи
Коментари Харесай

САЩ очакват евроатлантическо мнозинство с дългосрочна визия след изборите у нас


Енергийният министър в служебния кабинет Владимир Малинов организира две срещи в Държавния департамент на Съединени американски щати в последния ден от визитата си във Вашингтон. Информация за диалозите беше публикувана от пресцентъра на Министерството на енергетиката (МЕ).

Малинов и помощник-държавният секретар по европейските и евразийските въпроси Джеймс О`Брайън приказваха за напредъка по плановете за създаване на нови нуклеарни мощности в АЕЦ " Козлодуй " и за Вертикалния газов кулоар. Двамата показаха вяра, че след идните избори у нас политическите партии с евроатлантически полезности ще очертаят общи цели за основаване на устойчиво управническо болшинство с дълготрайна визия за развиването на България и одобряването на страната ни като водещ фактор в района.

Владимир Малинов съобщи, че българската страна е подхванала всички нужни дейности за навременната реализация на Вертикалния газов кулоар. По думите му главно преимущество на самодейността е, че за осъществяването й ще се употребява в огромна степен към този момент наличната газопреносна инфраструктура.

На срещата бяха коментирани и подхванатите стъпки за диверсификация в региона на нуклеарната енергетика в България, напредъкът по плана за създаване на 7-ми и 8-ми блок на площадката на АЕЦ " Козлодуй " и тематиката за бъдещето на дребните модулни реактори.

Малинов и О`Брайън се сплотиха и към мнението, че България ще разчита на опита Съединени американски щати за поддържане на киберсигурността на стратегическите обекти от енергийния бранш у нас.

Във Вашингтон енергийният министър беседва и със заместник-секретаря в Държавния департамент на Съединени американски щати Кимбърли Харингтън. " Уверени сме, че с продължение на институционалната и законодателната поддръжка, Вертикалният газов кулоар ще бъде построен в най-кратки периоди, като подсигурява енергийната сигурност на района и разреши продължение потреблението на украинската газова инфраструктура след прекъсване на преноса на съветски природен газ от началото на 2025 година ", посочи той. От своя страна Харингтън препотвърди поддръжката на Съединените американски щати за Вертикалния кулоар като стратегически маршрут за доставка на полутечен природен газ от Съединени американски щати за целия район на Югоизточна Европа.

Владимир Малинов и Кимбърли Харингтън приказваха и за съдействие сред българската страна и американската компания Уестингхаус, което ще продължи през целия развой на създаване на нови нуклеарни мощности на площадката на АЕЦ " Козлодуй ". " Реалната диверсификация на нуклеарно гориво към този момент е реалност за централата в Козлодуй, в която идната седмица ще бъдат заредени първите касети американско гориво ", похвали се Малинов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР