Еленът лопатар от кърджалийското село Кьосево, който стана част от

...
Еленът лопатар от кърджалийското село Кьосево, който стана част от
Коментари Харесай

Намериха нов дом за елена, “осиновен” от стадо крави

Еленът лопатар от кърджалийското село Кьосево, който стана част от стадо крави, ще бъде заселен в предпазена околност. Той бе уловен и ще потегли към своя нов дом, заяви Нова телевизия.

В акцията се включиха ловното сдружение в Кърджали, кметът Хасан Азис, който с персонални средства покрива разноските по акцията, и притежателят на зоопарк в Бургас - Кръстьо Дъбов, който ще транспортира животното и спомага то да населява предпазената околност.

" Историята на елена лопатар стартира преди близо три години, когато бе още дребен ", описа кметът на Кьосево Нурхан Юмер. Всеки ден животното слиза от планината и се разхожда със стадото крави на локален овчар, а хората му се радват. Научава се и да суче от кравите. Когато пораства, обаче, се случва да наранява кравите с рогата си, прави пакости и в селото, където слиза от време на време.

Жителите на Кьосево стартират да се оплакват от дивото животно, а локалният кмет търси помощ за решение на казуса от ловното сдружение в Кърджали, което е и разселило лопатарите в района. " Много пъти еленът е бил стрелян с гумени патрони, с цел да бъде отпратен в гората при другите елени, само че той отново се връща ", изяснява Васил Дончев от ловното сдружение.

Крайната мярка е животното да бъде отстреляно, за което е получено и позволение. До нея не се стига, с помощта на доста хора, които не се стопират, до момента в който не му намерят дом.

" Когато научих за казуса, се заех да спомагам животното да откри дом ", изясни кметът Хасан Азис и напомни с носталгия за годините, когато в Кърджали са се разхождали свободно сърни.

Кръстьо Дъбов е на мнение, че на новото място еленът лопатар от Кьосево ще се усеща добре.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР