Експерти смятат, че обозначението "неизвестна дестинация" е знак, че петролът

...
Експерти смятат, че обозначението "неизвестна дестинация" е знак, че петролът
Коментари Харесай

Руски петрол влиза тайно в ЕС

Експерти считат, че обозначението "неизвестна дестинация " е знак, че петролът се трансферира на по-големи кораби в намерено море

Докато Европейският съюз към момента спори за налагането на петролно ембарго на Русия, огромната смяна в петролната промишленост от дълго време е почнала

Опасявайки се от вероятни наказания и под публичен напън, водещи търговци на нефт като "Шел " (Shell), Би Пи (ВР) и "Тотал " (Total) към този момент оповестиха, че ще лимитират или изцяло ще прекратят комерсиалните си връзки с Русия. Германия пък желае да се откаже изцяло от петрола от Русия до края на годината, написа в. "Франкфуртер рундшау ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Но явно съветският нефт не стопира да влиза в Европа, въпреки и най-често скрито. През април страните членки на Европейски Съюз са купували приблизително по 1,6 млн. барела нефт дневно от Русия. Това заяви в. "Уолстрийт джърнъл ", който проучва данните на портал за бистрота при търговията със недопечен нефт. В него може да се наблюдава придвижването на танкерите.

Поразително е, че петролните танкери, които пътуват без избрана последна точка на идване, към този момент все по-често излизат от съветските пристанища в намерено море. Така че публично те нямат избран маршрут, когато напущат пристанището. Преди началото на войната това се случваше доста рядко. Сега, единствено през април, се твърди, че по този метод са изнесени над 11,1 милиона барела съветски нефт. Повече от всяка друга страна. Експертите считат, че обозначението "неизвестна дестинация " е знак, че петролът се трансферира на по-големи кораби в намерено море. Това разрешава да се прикрие произходът. "Химическият разбор най-вероятно ще потвърди съществуването на съветски нефт Урал ", показва икономическият специалист Артьом Кочнев от Виенския институт за интернационалните стопански проучвания. Но не е ясно дали въобще ще бъде осъществен разбор на произхода.

В средата на април три кораба от съветските балтийски пристанища Уст-Луга и Приморск докарват недопечен нефт край Гибралтар. Там петролът е бил трансфериран на по-голям танкер, оповестява "Уолстрийт джърнъл ". Твърди се, че по-късно танкерът е дебаркирал в Ротердам.

Когато товарът се разтоварва там, към този момент е изцяло неразбираемо от кое място в действителност идва. В предишното тази процедура е била следена неведнъж при недопечен нефт от страни като Венецуела и Иран, които са били наранени от петролно ембарго. От седмици на Русия се постанова да продава скрито петрола си на дъмпингови цени. Цената на съветския нефт вид Урал, най-важният тип съветски недопечен нефт, се срина през февруари след началото на войната, показва "Франкфуртер рундшау ".

Според специалисти резервоарите за предпазване в петролните пристанища в Амстердам, Ротердам и Антверпен са изключително известни с това, че смесват петролни артикули. Но тези артикули могат да се смесват и в танкерите, с цел да се прикрие произходът им. Така измежду търговците фалшифицираното дизелово гориво се назовава "латвийска примес " или "туркменска примес ".

Фактът, че съветско дизелово гориво и други рафинирани артикули (т.нар. междинни дестилати) от Русия се смесват с артикули с генезис от други страни, не е нов. "Смесените петролни артикули, в които има и съветски нефт, ще станат още по-актуални, в случай че Европейски Съюз наложи ембарго ", споделя Кочнев. Все още не е ясно какви количества може да продаде Русия посредством разбъркване на петролни артикули. "За смесването са нужни огромни мощности и положително съоръжение ", показва още Кочнев. Ако в европейско пристанище се смесят петролни артикули от Русия, всички ще виждат това.

Но има и различен трик, който Русия употребява, с цел да продължи да изнася недопечен нефт и петролни артикули. След петия пакет от наказания на Европейски Съюз съветските кораби към този момент нямат право да посещават европейски пристанища. Но гръцките корабни компании явно са усетили опциите за печеливш бизнес. Анализите на лондонския корабен указател "Лойдс лист " (Lloyd's List) демонстрират, че единствено през април 76 танкера под гръцки байрак са напуснали съветските петролни пристанища Приморск, Новоросийск, Уст-Луга и Санкт Петербург. А това е нарастване с повече от два пъти. По-голямата част от суровия нефт обаче отива в Индия. "Твърдението, че Индия създава дизелово гориво от съветски петрол и го доставя в Европа, е много правдоподобно ", споделя Кочнев. Тъй като цената на съветския недопечен нефт е толкоз ниска, дългият път до Индия и назад до Европа наподобява оневинен.

Пълното ембарго върху съветския нефт в Европейски Съюз може да засегне и недекларирания нефт и смесеното дизелово гориво. Но не е ясно дали въобще ще бъде наложено ембарго. Това ще изисква единомислещо решение в Европейски Съюз, а Унгария към този момент разгласи, че ще наложи несъгласие, заключава "Франкфуртер рундшау ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР