ЕК излезе с мерки срещу блокиране на преговорите на държавите-кандидатки

...
ЕК излезе с мерки срещу блокиране на преговорите на държавите-кандидатки
Коментари Харесай

ЕК излезе с мерки срещу блокиране на преговорите на държавите-кандидатки за ЕС от западните Балкани<

ЕК излезе с ограничения против блокиране на договарянията на държавите-кандидатки за Европейски Съюз от западните Балкани
Еврокомисарят по разширението и политиката на добросъседство Йоханес Хан през днешния ден изиска от страните-членки на Европейски Съюз да не блокират процесите на договаряния на страните-кандидатки за участие в съюза от Западните Балкани.

Той акцентира, че Европейската комисия в своята тактика за разширение е предложила да се вмъкне наредба, съгласно която държавите-членки на Европейски Съюз да не могат да постановат несъгласие и да блокират договаряния на страните от Западните Балкани.

„ Често се сблъскваме една или две членки на Европейски Съюз да имат разнообразни отзиви по някои въпроси и е належащо време те да бъдат уверени и да се реализира съглашение за това, за което към този момент са се договорили 26 или 27 страни “, сподели Хан.

Загребският вестник "Вечерни лист" разгласи през вчерашния ден, че Европейската комисия се приготвя през есента да предложи нова система за взимане на решения по отношение на договарянията за участие в Европейски Съюз, като към този момент няма да е належащо единомислещо решение на всички държави-членки, а единствено квалифицирано болшинство.

Според "Вечерни лист", такова предложение се дължи на досегашните неприятни събития в договарянията, както в тази ситуация с Хърватия, която се опита, само че не съумя да блокира договарянията на Сърбия по член 23 от законодателството.

Вестникът показва, че с предлагането на Европейска комисия ще се утвърдят тематики от външната политика и защитата, както и по отношение на разширението, за които решенията повече няма да се вземат с консенсус, а с квалифицирано болшинство, като "подкрепа от минимум 55 на 100 от държавите-членки, в които живеят минимум 65 % от жителите на Европейски Съюз ".

Въпреки това, при окончателното решение за приемане на нов член в Европейски Съюз ще бъде нужен консенсус, което значи, че всяка държава-членка ще има опция за налагане на несъгласие, прибавя "Вечерни лист". /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР