Едно от най-честите оплаквания по време на есенния или пролетния

...
Едно от най-честите оплаквания по време на есенния или пролетния
Коментари Харесай

Прочистете белите дробове и се сбогувайте с бронхита

Едно от най-честите недоволства по време на есенния или пролетния сезон е бронхитът. Той може да се прояви в остра форма, а в случай че се е проявявал през годините, е допустимо да се трансформира в продължителен. Острият бронхит продължава най-много 3 седмици, а хроничният до 2 години, като се нуждае от наложително и навреме лекуване.

За благополучие съществуват голям брой изпитани нехимически средства и процедури, които се ползват както за профилактика, по този начин и за лекуване на болестта. Най-често бронхитът се провокира от бактерии, които засягат респираторните канали и провокират инфекции. Отключващи фактори са: алергии, нечист въздух, тютюнопушене, кашлица и простуда, мъгла, прахуляк, промяна на времето.

Явленията, които съпътстват бронхита, са много неприятни – образува се и се натрупва слуз, дишането е затруднено, появява се отмалялост, изнемощялост, уязвимост в мускулите, задръстване на носа.

Как да си помогнем?

На първо място, в реда на нещата е преди да се запътим към аптеката, да се обърнем към безобидните средства, които може да са ни напълно на разположение.

Почти всеки дом разполага с пчелен мед .Смесете лъжица от него с по щипка черен пипер, джинджифил на прахуляк и карамфил. Оставете сместа да се разтопи в устата ви и да подейства като еликсир за бронхите. Карамфилът има и мощно противовъзпалително деяние и убива и най-упоритите бактерии.

Друга потребна рецепта е лучена вода с мед . Нарежете и сварете за няколко минути глава лук в тенджера с вода. Оставете да престои цяла нощ, след което прецедете и разтворете във водата 1-2 лъжици мед. Пийте на няколко пъти денем.

Солената вода има свойството да отмива натрупалата се слуз, а също по този начин успокоява възпаленото гърло. Една елементарна гаргара с леко топла към хладка вода, 3-4 пъти на ден ще ви помогне да дишате по-лесно и ще предотврати образуването на слуз.

Пригответе си и мляко с куркума – прелестно противовъзпалително средство, извличащо токсините и отмиващо слузта от тялото. Прибавете чана лъжица куркума към чаша прясно мляко и варете 4-5 минути. Може да прибавите мед на усет. Взимайте всеки ден от това „ златно ” целебно мляко. Ако не обичате мляко, то пригответе си чай от куркума , като прибавите към водата няколко резена свеж джинджифил . Варете към 10 минути, по-късно прецедете и откакто леко се поохлади, прибавете мед по избор и/или свеж лимонен сок. Може да се употребява 2-3 пъти на ден.

Едно от вкусните средства против бронхит е сусамът . Сусамовите семена имат свойството да успокояват и прочистват бронхите и белите дробове. Смесете по една лъжица сусам и ленено семе (може и стрити на прахуляк, като брашно) с лъжица мед и щипка сол. Разбъркайте добре и взимайте по лъжица от сместа всяка вечер преди лягане. Друг вид е да смесите ½ с.л. сусамово брашно с 2 с.л. вода и да приемате най-малко един път дневно, налага се преди хранене.

Като допълнение може да си варите чай от мащерка или от босилек . Горчицата и бадемите под всякаква форма оказват удобно деяние.

Важно е да избягвате опушени и затворени пространства, както и самите вие да не пушите. Нека въздухът в къщата ви не е прекомерно изсъхнал. Избягвайте ароматизирани свещи, както и контакт с ароматизатори за стая, за дрешник, и с дезодоранти. Мийте постоянно и изрядно ръцете си. Не излизайте внезапно от топло на студено.

Ако тези или други естествени средства не оказват помощ или не облекчат положението ви до няколко дни, то е редно да се консултирате с доктор и да не карате прекомерно дълго на самолечение, защото острият бронхит доста бързо може да премине в продължителен.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР