Поздравление за 24 май от председателя на Общинския съвет на

...
</TD
>Поздравление за 24 май от председателя на Общинския съвет на
Коментари Харесай

Атанас Узунов: Ние сме горди и черпим вдъхновение от нашата азбука

Поздравление за 24 май от ръководителя на Общинския съвет на Пловдив:

Уважаеми пловдивчани,          

Приемете моите най-сърдечни поздравления по случай 24 май - Ден на светите братя Kирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. Ден, намерил сакрално място в летописа на българския жанр. Делото на Светите братя освен ни резервира като народ през тъмните години на робството, само че е и искрата, която възпламенява в сърцето на всеки българин концепцията за обединяване и независимост. 

Ден на респект към личния ни език и неговото благосъстояние. Освен достойното място в пантеона на човешката цивилизация, българското писано слово е нетленната връзка, която държи нас българите дружно. Ние сме горди и черпим ентусиазъм от нашата писменост, тъй като тя е знак на нашата културна самородност. 24 май е и персоналният празник за всеки един от нас. Почитайки делото на Светите братя Кирил и Методий и техните възпитаници, ние почитаме себе си.

За мен като пловдивчанин е особена горделивост, че точно в Пловдив на 11 май 1851 година в учебно заведение " Св. Св. Кирил и Методий "   за първи път се отбелязва непреходното дело на Светите братя Кирил и Методий. Акт, белязал жаждата на нашите възрожденци за култура и просвета, само че и акт на храброст във времена на иго.  

В ден като днешния показвам своята  признателност и почитание към всички Вас - просветители и пазители на духовността. Пожелавам на всички дейци на културата, науката и образованието здраве, упоритост и креативна сила. Не спирайте да разпръсквате познанието за българския дух и да пазите жив загатна за жанр и татковина. 

Честит 24 май!
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР