Един кръг преди края на първенството Черно море постигна голямата

...
Един кръг преди края на първенството Черно море постигна голямата
Коментари Харесай

Шапки долу пред страхотните сребърни моряци

Един кръг преди края на шампионата Черно море реализира огромната си цел и сбъдна една дългогодишна фантазия на генерации черноморци.

„ Моряците “ приключиха на второ място и след последното домакинство в неделя против „ Крумовград “ ще бъдат наградени със сребърните медали.

Този триумф на Черно море е исторически, защото тимът става за първи път вицешампион в А група, откогато тя е основана през 1948 година, а по-късно през годините няколко пъти е променяла имената си. До този миг „ моряците “ имаха две трети места – през 1953 и 2009 година.

Варненският отбор се класира и непосредствено за европейските клубни шампионати и през юли ще стартира присъединяване си в Лига на конференциите.

Обективността обаче изисква да признаем, че това в действителност бе най-справедливия свършек за сезона за Черно море, защото тимът изрично сподели, че заслужава среброто.

Черно море поддържаше неизменност на терена през цялото състезание, показва хубав и печеливш футбол и закономерно зарадва неповторимите и отдадени свои почитатели, които бяха зад отбора на всеки стадион.

Заслугата за този скъп орден е най-много на сплотения и обединен колектив, който имаше своите обединителни фигури във всяка една линия, и които го водеха нагоре и му помагаха да господства над съперниците си и да побеждава. Включително и в яростните конфликти с първия, третия и четвъртия, против които „ моряците “ записаха пет победи, като едната от тях против разградчани с 4:0 е историческа.

Този тим на Черно море, който усъвършенства и три клубни върха – за най-вече маркирани голове в едно състезание, за минимум загуби и за най-вече домашен победи, се увековечи, и за него постоянно ще се приказва в бъдеще, а дядовци, татковци, синове и внуци ще описват футболната приказка за сребърните моряци на поколенията.

Разбира се, всичко това нямаше да бъде допустимо без невероятния Илиан Илиев. Човек, който носи черноморското в себе си от най-ранна възраст, който е израснал на „ Тича “ и който най-добре знае какво значи Черно море и по какъв начин би трябвало да защитаваш и да се бориш за идеята на най-стария български клуб.

Неговите безспорни умения на експерт, визии и разбирания за играта, както и насъбрания опит, го изведоха до най-значителния му триумф в треньорската кариера досега, а въпреки това той оказа помощ на играчите си да реализират същото.

Брилянтен стратег, тъничък психолог и мотиватор, Илиан съумя във всичко – вземаше верните решения за състава и в хода на мачовете, приготвяше сполучливите тактики и избираше точните футболисти, написа

Илиан успяваше да извлича и максимума от опциите на всеки „ моряк “, и да убеждава своите подопечни в концепциите си, с цел да могат те след това да ги пресъздават на зеления правоъгълник.

Наставникът обаче значително бе и улеснен, защото разполагаше с интелигентни, можещи и мислещи играчи. Едни от тях – Иван Дюлгеров, Виктор Попов, Живко Атанасов и Илиан Илиев-младши са национали, други като Влатко Дробаров, Даниел Димов, Цветомир Панов, Васил Панайотов, Пабло Алварес Гарсия и Мазир Сула също бяха огромни водачи, а в предни позиции Атанас Илиев и Исмаил Иса вкараха значими голове.

Ако се постанова да обобщим, с построен жанр, впечатляваща отборна игра и групови старания Черно море стъпи на второто ходило в елитния ни футболен ешелон, само че е значимо също да се означи, че това сребро има още по-голяма стойност, защото всеки футболен човек у нас, които има даже обикновена визия от футбол, ще удостовери, че приляга на отбора и е извоювано само със спортно-технически достолепия и по футболен и почтен метод.

Сега, откакто всички в Черно море си свършиха работата, е време за заслужени празненства и купони. И, несъмнено: Шапки долу пред тези страхотни сребърни „ моряци “ и големи похвали за тях, че опазиха достойнството на Варна.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР