Един странен нов епизод на South Park започва да се

...
Един странен нов епизод на South Park започва да се
Коментари Харесай

AI ще трансформира Холивуд, но това няма да е история на ужасите

Един чудноват нов епизод на South Park стартира да се носи из Twitter това лято. Обстановката и героите и гласовете им наподобяват познати, само че нещо не е напълно същото.

В епизода Ерик Картман е отчаян, че холивудските артисти са оповестили стачка. Той основава deepfake  приложение, което може да сложи сходство на всеки артист във всеки филм и дружно с другар го показва на Марк Андреесен. Те също по този начин се пробват да наемат Харисън Форд, Мерил Стрийп и Том Круз, единствено с цел да открият, че актьорите се насочат към Марс с Илон Мъск.

Мини-епизодът не е изработен от основателите на South Park, а от компания, наречена Fable Simulation, която употребява дългогодишния анимационен сериал, с цел да покаже новия си генеративен AI инструмент. Наречен Showrunner AI, той може да написа, режисира, редактира и озвучава епизоди единствено с малко подсещане.

Не е изненадващо, че демонстрацията на Showrunner AI провокира смесена реакция – тя излезе единствено няколко седмици откакто Гилдията на актьорите и Гилдията на писателите в Съединени американски щати оповестиха стачка, частично поради това по какъв начин AI може да промени Холивуд.

Фалшивият епизод не е тъкмо „ занимателен “ – нито пък си коства да бъде гледан, в случай че не се интересувате от технологиите на Fable. Въпреки това той съставлява най-дълбоките страхове, които холивудските създатели и необятната общност имат по отношение на AI: че в близко бъдеще всички ще гледаме синтетични занимания, генерирани допустимо най-евтино от студиата и мрежите, написани от роботи и изиграни от компютърно генерирани версии на обичани звезди, куха и ерзац версия на филмите, които обичахме, разяснява Fast Company.



Fable обаче вижда нещата по друг метод. Компанията, която е набрала финансиране от Founders Fund и 8VC, се надява, че нейната марка персонализирано наличие ще предложи на феновете нов метод за ангажиране с телевизионни излъчвания.

Тази зима Fable възнамерява да пусне анимационен сериал, генериран от AI, който е ирония на живота в Силициевата котловина. Fable ще сътвори първия сезон благодарение на AI. След това ще съобщи шоуто на определена група основатели, които ще употребяват инструмента Showrunner, с цел да разработят сезон 2. Оригиналните епизоди ще служат като данни за образование. В последна сметка генерирането на епизоди ще бъде отворено за феновете, които ще могат да употребяват AI инструмента на Fable, с цел да проектират свои лични сюжетни линии.

Основателят на компанията Едуард Саачи, вижда бъдеще, в което има тип „ AI Netflix “, който разрешава на феновете да избират от набор от персонализирани епизоди на обичаните си излъчвания. „ Ще можете също по този начин да говорите с малкия екран да ви включи като персонаж в някой нов епизод “, споделя Саачи, който основава Oculus, към този момент несъществуващо студио за VR наличие, преди да сътвори Fable през 2018 година

Пионерите в разнообразни софтуерни разработки постоянно гръмко популяризират по какъв начин новите принадлежности коренно ще трансформират нашия свят. Обикновено тази изменяща света технология постоянно се трансформира в нещо завладяващо, само че доста друго от тези обещания. Пример за това са NFT. Обещанието (или заплахата) на генеративния AI изцяло да преобърне метода, по който консумираме развлечения, наподобява също толкоз пресилено.

„ Почти всеки, който приказва за това какво ще се случи в това пространство, не се замисля по какъв начин хората в действителност употребяват медии и какво желаят “, споделя пред Fast Company писателят и комедиант Адам Коновър, водещ на сериала на Netflix The G Word и член на ръб на шефовете на Гилдията на писателите (WGA). Въпреки че WGA контракти отбрана от AI за сценаристите в новия си контракт с Алианса на филмовите и телевизионни продуценти, Коновър не е доста обезпокоен. „ Може би ще има някакъв другар, генериран от изкуствен интелект, който ще се демонстрира в Twitch и хората ще го пускат във фонов режим, до момента в който пишат домашните си “, споделя той. „ Това обаче няма да е конкуренция на филмите. “

Той разказва кино изкуството по този начин: „ Искам да отида да седнал съм на мрачно. Искам да виждам по какъв начин най-готиния човек в света споделя най-смешните неща на света и кара същински мотор. Това е, което хората желаят. “

Наистина, до момента в който Холивуд флиртува с опциите на генеративния AI, най-окуражаващите разработки все още е по-вероятно да оказват помощ на хората, в сравнение с да ги заменят.

на режисьора Пол Трило е утопичен пробен късометражен филм за копнежа и самотата – интерпретиран от AI. Трило доверява основаването на образните детайли за своя филм на инструмента Gen-2 на изследователската компания Runway, който генерира сюрреалистични изображения на мъж и жена. Придружаващият глас зад кадър, обръщение от мъж към от дълго време изгубена обич, е изработен с гласов AI от ElevenLabs.

Трило постоянно работи с AI принадлежности, с цел да сътвори умопомрачителни образни резултати. Наскоро той режисира музикален видеоклип за френския продуцент Jacques, в който музикантът се разхожда из Лувъра, употребявайки инструментите на Runway и Stable Diffusion.

Екипите за образни резултати употребяват капацитета на AI, с цел да разширят опциите за описване на истории. VFX компанията Monsters Aliens Robots Zombies (MARZ), учредена през 2018 година и основана в Торонто, е пионер в потреблението на генеративен AI за реализиране на по-добри образни резултати за по-малко време и с по-малко разноски за студиата. Компанията движи безплътната ръка в Wednesday на Netflix, трансформира Пол Бетани в андроида Vision за WandaVision на Marvel и отстранява възрастта на злодея, изигран от Уилям Дефо, във кино лентата на Marvel и Sony Spider-Man: No Way Home.

Въпреки че технологията икономисва пари на студията, Лон Молнар, основен креативен шеф на MARZ, не планува блокбъстърите да съкратят бюджетите си поради нея. „ Това, което се случва, е, че публиката изисква повече театър, нали? Когато Игра на тронове излезе, имаше летящи дракони, които изгарят села, цялостни с хора. Преди нямахме това по малкия екран. Сега, когато към този момент сме го гледали, всеки чака да го има “, споделя той за Fast Company и добавя, че в този момент вместо единствено два дракона, можете да имате 10 или 100.

AI може да направи блокбъстърите по-зрелищни, само че нещата ще станат още по-интересни, когато по-малки шоута и инди режисьори се възползват от тези принадлежности. MARZ към този момент работи с продуцираната от Тайка Уайтити и Джемейн Клемент вампирска комедия What We Do in the Shadows, с цел да сътвори голям трол за един от епизодите му. Такива добре изобразени същества нормално се срещат във високобюджетни фантастични филми, само че след още пет до 10 години, споделя Молнар, по-ниско бюджетните филми и излъчвания ще имат елементарен достъп до резултати с качество на Marvel. С технологията, която „ понижава стареенето “, сценаристите могат да основават по-амбициозни разкази, прескачащи във времето. Със способността ѝ да показва безапелационни градски пейзажи, историческите драми могат да се разхождат надалеч оттатък шепата изтъркани декори.

На най-базово равнище генеративният AI може да направи нискобюджетните филми по-изпипани.

Трило отбелязва високата цена на връщане за наново снимане на сцена, с цел да сее усъвършенства диалогова линия, да се поправи неточност в непрекъснатостта или да се вмъкне детайл, който в ретроспекция е от значително значение за сюжета. „ Нищо от това не може да се направи с стеснен бюджет. С AI обаче може да „ генерирате видео модел основан на всички фрагменти от вашата сцена и по-късно да генерирате нови фотоси. Това ще пренапише разпоредбите на постпродукцията “, споделя Трило.

Има изгоди и за разпространяването на филмите. Най-новият AI инструмент на MARZ - LipDub.AI - усъвършенства дублирането на непознати езици посредством манипулиране на устата на артиста. Ако съумеете да накарате воин на Marvel да наподобява като свободно говорещ мандарин, „ този филм ще генерира повече доходи в Китай, тъй като преживяването при гледане е по-добро “, споделя Джонатан Бронфман, основен изпълнителен шеф на MARZ.

Тази технология, която се създава от няколко разнообразни компании, може също по този начин да отвори вратата за филми и телевизионни излъчвания от други страни да пробият по-лесно на англоговорящия пазар. Netflix пожъна голям триумф с чуждоезични сериали като френския трилър Lupin и южнокорейския Squid Game, като доста американци избират да гледат дублираната версия. С по-добър дублаж още повече американци могат да изберат тази алтернатива, позволявайки режисьори от целия свят да намерят по-голяма аудитория в чужбина.

По-добри изображения, усъвършенствани специфични резултати, по-ниски разноски за постпродукция, по-широко световно разпространяване - това не наподобява тъкмо като най-лошите кошмари на сценаристите и актьорите. Дори Трило, който е толкоз във вътрешността в генеративните AI технологии, към момента има вяра, че най-хубавите филми идват от нещо човешко: „ Личният опит, който основава същински забавните истории. “
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР