Един проект за ядрена централа би ни обединил. Това заяви

...
Един проект за ядрена централа би ни обединил. Това заяви
Коментари Харесай

Сакскобургготски: Един проект за ядрена централа би ни обединил

Един план за нуклеарна централа би ни обединил. Това съобщи някогашният министър председател Симеон Сакскобургготски, който бе хазаин на кръгла маса на тематика " Ядреният преход към устойчива сила. Реалностите ". Форумът се провежда от Либералния институт за политически разбори (LIPA) в двореца " Врана " в София.

" Когато през 2004 година посетих " Белене " ми се стори чудовищно такива пари, които бяха към този момент вложени в този план, просто да се изоставят, отпишат и изобщо да не се продължи. Тогава се говореше за 20 години, в случай че бяхме съумели да достроим " Белене ", щяхме през днешния ден да се радваме на спомагателна мощ ", съобщи той.

От страна на страната липсва стратегическа визия за развиване на нуклеарната енергетика, сподели Славчо Нейков от Института за енергиен мениджмънт, който бе модератор на кръглата маса. Има доста отворени въпроси за развиването на нуклеарната енергетика, само че те са главно към Народното събрание и държавното управление, а не към гражданското общество, счита специалистът.

" Бъдещето е наелектризирано ", цитира думи на интернационален специалист някогашният министър на енергетиката в кабинета на Сакскобургготски Милко Ковачев. Според него сигурността на българската електроенергийна система се обезпечава от АЕЦ " Козлодуй " и от огромните водни централи. При зелената договорка главен става и въпросът за сигурността на доставките. Той даде данни за развиването на нуклеарната енергетика, чийто център се е преместил в Азия - в Китай и Индия. Бившият енергиен министър съобщи, че най-евтиният източник на сила са осъвременените нуклеарни блокове, чийто живот е продължен.

Може ли да се употребява оборудването (има поради доставеното за " Белене " в подтекста на войната в Украйна). Не е елементарно, само че е допустимо, даде си отговор той и даде образец със разбъркване на технологии в Украйна.

Към 2050 година ще махнем въглеводородите и ще останат два съставния елемент - електрическа енергия и водород. Това пък съобщи ръководителят на " Булатом " Богомил Манчев. Според него в бъдеще 50% от електрическата енергия ще би трябвало да бъде създавана от базови централи и 50% от възобновими източници. Той акцентира, че новото потомство реактори имат огромен диапазон за контролиране. " И някъде надалеч от тях, поради сигурността, би трябвало да има съоръжения за произвеждане на водород. Това е, което би трябвало да създадем ", сподели той. " Булатом " е дал програмата си за развиване на енергетиката на всички държавни структури, само че такава стратегия би трябвало да се направи и да се одобри от Народното събрание и да се даде на държавното управление да я извършва, без значение дали ще сменяме кабинети на 3 месеца или на 4 години, добави той.

Бившият министър на стопанската система и енергетиката в кабинета Станишев Румен Овчаров пък даде образец с Германия, която има 125 000 мегавата възобновими мощности, само че те са произвели предходната година 6,7% от потребената в страната електрическа енергия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР