Румънски прокурори съобщиха днес, че са задържали румънски гражданин, който

...
Румънски прокурори съобщиха днес, че са задържали румънски гражданин, който
Коментари Харесай

Задържаха румънец, заподозрян в шпионаж в полза на Русия

Румънски прокурори оповестиха през днешния ден, че са задържали румънски жител, който е обвинен в шпионаж в интерес на Русия, оповестява телевизия Диджи 24, като се базира на Дирекцията за следствие на закононарушенията на проведената престъпност и тероризма (ДРПОПТ). Това е първият сходен арест в Румъния, показва Ройтерс.

Румънският жител е арестуван през вчерашния ден по съмнение, че от 2022 година е следил и фотографирал придвижването на военни конвои на Румъния и на НАТО в региона на Тулча и е изпращал информацията на съветското посолство в Букурещ.

Дирекцията за следствие на закононарушенията на проведената престъпност и тероризма е разпоредила през вчерашния ден арест на румънския жител, който е разследван за измяна. Той е обвинен, че е събирал информация от боен темперамент и е снимал бойна военна техника и напредването на боен личен състав в региона на границата с Украйна, а след това е предавал информацията на дипломати от съветското посолство в Букурещ. От дома му са конфискувани голям брой доказателства, оповестява дирекцията.

Окръг Тулча се намира в Делтата на река Дунав, на към 7 км от границата с Украйна. Оттам минават транспортни връзки към Украйна, отбелязва ДПА.

Румъния, която е член на НАТО от 2004 година, има обща граница с Украйна, разпростряла се на повече от 650 км, отбелязва Ройтерс. Части от съветски дронове паднаха няколко пъти на територията на Румъния, откакто Русия ускори офанзивите си против украински пристанища на река Дунав.

По предложение на прокуратурата Апелативният съд на Букурещ е разпоредил 30-дневен прелиминарен арест на обвинения.

Телевизия Диджи 24 цитира правосъдни източници, съгласно които арестуваният румънски жител се споделя Александру Пискан. През месец март той е оповестил, че възнамерява да се кандидатира за кмет на град Плоещ като самостоятелен, само че явно тези проекти не са се осъществили, защото неговото име не попада в листата на претендентите за кмет, разгласен от Общинската изборна комисия, отбелязва Диджи 24.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР