Палестинското президентство и Хамас обвиниха Израел, че е извършил клане,

...
Палестинското президентство и Хамас обвиниха Израел, че е извършил клане,
Коментари Харесай

Палестинското президентство и Хамас обвиниха Израел в зверско клане в Рафах

Палестинското президентство и " Хамас " упрекнаха Израел, че е направил " кръвопролитие ", като е атакувал център за разселени лица край Рафах, в южната част на Ивицата Газа, а израелската войска съобщи, че е блъснала комплекс, в който са работили " значими терористи ".

" Това зверско кръвопролитие, осъществено от израелските окупационни сили, е в прорез с всички интернационалните резолюции ", се споделя в изказване на палестинското президентство, обвиняващо Израел, че " съзнателно е избрал за цел " агера за разселени лица " Баркасат ", ръководен от Агенцията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци на северозапад от Рафах.

Според управляващите на ислямистката формация " Хамас ", която ръководи линията Газа, при бомбардировката са починали минимум 35 души, а десетки други са били ранени.

" В светлината на ужасяващото ционистко кръвопролитие, осъществено тази нощ от незаконната окупационна войска против палатките на разселените, ние призоваваме масите на нашия народ на Западния бряг, в Йерусалим, в окупираните територии и в чужбина да се вдигнат и да излязат на гневни шествия ", написа в изказването на ислямисткото придвижване.

От своя страна израелската войска съобщи, че един от нейните самолети е " нанесъл удар по комплекс на " Хамас " в Рафах, където са работили значими терористи ", в това число двама от водачите на придвижването на Западния бряг - Ясин Рабия и Халед Нагар.

" Ударът беше нанесен по цели, законни според интернационалното право, посредством потребление на точни муниции и въз основа на точни разследващи данни, показващи потреблението на региона от " Хамас ", се споделя в изказването. В него се споделя също, че въоръжените сили са " наясно със известията, че няколко цивилни жители в региона са били ранени ".

От 7 май насам израелската войска ускорява интервенциите за заличаване на последните батальони на " Хамас " в Рафах, напомня Агенция Франс Прес. Сраженията продължиха и през уикенда, макар че в петък Международният съд взе решение, с което подреди на Израел да прекрати интервенциите си в този регион, който е от значително значение за влизането на филантропична помощ.

Късно в неделя бе обявено и за удари в други региони на Рафах. Кувейтската болница заяви, че е получила телата на трима души, в това число бременна жена.

В същото време правозащитената организация " Амнести интернешънъл " изиска от Международния углавен съд да стартира следствие за " военни закононарушения " против Израел поради три израелски въздушни удара в центъра и южната част на линията Газа. Според организацията при тях са починали 44 палестински цивилни жители през април, в това число 32 деца.

Ударите са нанесени на 16 април в бежанския лагер Магази в центъра на линията Газа и на 19 и 20 април в Рафах.

" Тези опустошителни удари са унищожили фамилии и са лишили живота на 32 деца ", съобщи в известието за пресата Ерика Гевара-Росас, чиновник на " Амнести ", като съобщи, че следствието на неправителствената организация е предоставило " основни доказателства, сочещи за противозаконни набези от страна на израелската войска ".

Представители на организацията са разговаряли със 17 оживели и очевидци, посетили са болничното заведение, където се лекуват ранените, и са фотографирали фрагменти от муниции. И в трите случая организацията " не е разкрила доказателства за съществуването на военни цели в или към местата, които са били обект на нахлуване от страна на израелската войска ", добави тя и акцентира, че към момента не е получила отговори на въпросите си от израелската войска.

" Хамас " обстрелва с ракети Тел Авив за първи път от 4 месеца насам

Радикалната палестинска формация " Хамас " обстреля през вчерашния ден с ракети Тел Авив за първи път от четири месеца насам, като задейства сирените за въздушна заплаха в основния град в централната част на Израел, съобщи Ройтерс, като обърна внимание на обстоятелството, че ислямисткото придвижване явно се стреми да показва мощ макар израелското нахлуване в линията Газа.

Израелската войска разгласи, че са били засечени осем ракети, изстреляни от региона на град Рафах, в южната част на линията Газа, където израелските военни организират интервенция макар решението на Международния съд в Хага, Нидерландия. Армията разгласи през вчерашния ден, че ракети са били прехванати, като не са изнесени данни за жертви. 

Бригадите " Изедин ал Касам " - военното крило на " Хамас ", обявиха в канала си в приложението " Телеграм ", че ракетите са били изстреляни " в отговор на ционисткото клане измежду цивилното население ", уточни Ройтерс.

Агенцията отбелязва също, че от седмици насам е налице застой в договарянията за освобождението на над 120-те заложници, към момента държани от " Хамас ", само че през миналия уикенд са се появили признаци на оживление по този въпрос след срещи сред представители на разследващите служби на Съединени американски щати и Израел и катарския министър-председател и външен министър - шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани.

Запознат с хода на договарянията източник на Ройтерс споделя, че е взето решение за подновяването им тази седмица на основата на нов план за съглашение, направен от египетски и катарски медиатори с " дейното присъединяване на Съединени американски щати ". Представител на " Хамас " обаче сподели за организацията, че " това не дава отговор на истината ".
ТЕМА преди 17 часа 1338 преди 18 часа 2289 преди 23 часа 2625
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР