За България присъединяването към НАТО не бе просто една външнополитическа

...
За България присъединяването към НАТО не бе просто една външнополитическа
Коментари Харесай

Главчев пред НАТО: Членството ни в алианса бе цивилизационен избор

За България присъединението към НАТО не бе просто една външнополитическа цел. Членството на България в алианса бе цивилизационен избор, послужи за ентусиазъм и мотивация на няколко генерации българи, способства за развиването на мира и просперитета в страната.

Това сподели служебният министър председател Димитър Главчев. Днес е последният ден от пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, на която България е хазаин. В София тя би трябвало да одобри своите рекомендации за идната среща на върха на алианса във Вашингтон през юли. Очаква се те да потвърдят поддръжката на НАТО за Украйна.

В сесията вземат участие близо 400 парламентаристи от 32-те страни членки на НАТО, както и представители на 25 страни-партньори и парламентарни организации. В София е и генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. По-късно през днешния ден се чака той да беседва на четири очи с премиера Главчев.

Драстично влошената среда за сигурност потвърди, че нашите най-базови свободи могат да бъдат сложени под въпрос. НАТО остава поръчител за нашата сигурност и разцвет. Трябва да останем обединени в поддръжката си за Украйна. НАТО потвърди своята значителност и способността си да се приспособява към възходящите рискове за сигурността, акцентира още Главчев. Той изясни, че България чака значими резултати от срещата във Вашингтон и, че би трябвало да се обърне особено внимание на обстановката в Черно море.

По най-грешните и трагични аргументи Украйна се трансформира в бранител на цяла Европа. Наш групов дълг е да продължим поддръжката си за нея. България остава твърдо ангажирана да поддържа Украйна - толкоз дълго, колкото е належащо, акцентира той. Главчев подсети и за помощта, която страната ни оказа на Киев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР