Русенският районен съд потвърди наказателно постановление от ноември 2023 година,

...
Русенският районен съд потвърди наказателно постановление от ноември 2023 година,
Коментари Харесай

Съдът в Русе наложи 5 000 лв. глоба на кмета Пенчо Милков заради мръсния въздух

Русенският областен съд удостовери наказателно разпореждане от ноември 2023 година, издадено от Регионалната ревизия по околната междинна и водите (РИОСВ) в града. С него се постанова санкция от 5000 лв. на кмета на града Пенчо Милков по Закона за чистотата на атмосферния въздух. Решението е оповестено на интернет страницата на съда.

Причината за наложената санкция е, че не са спазени ограниченията, заложени в " Програмата за качество на атмосферния въздух по индикатори ФПЧ (фини прахови частици) 10 и ФПЧ 2,5 на Община Русе за интервала 2021 - 2026 година ". 

" През 2022 година броят на дните с превишения на средноденонощната норма за ФПЧ 10 е бил 60. При осъществената оценка на замърсяването за община Русе е открито, че броят на превишенията на средноденонощните правила за ФПЧ 10 за 2022 година е по-голям от междинния брой превишения на средноденонощната норма за последните три календарни години. Отделно, цената на средногодишната централизация на ФПЧ 10 за 2022 година, е по-висока от междинната стойност на годишната централизация на ФПЧ 10 за последните три календарни години ", обясниха от Регионална инспекция за опазване на околната среда в Русе.

Градоначалникът Милков е обжалвал глобата пред Районния съд с претекстовете, че не е направил нарушаването и е изискал анулацията на наказателното разпореждане. Според него в хода на административнонаказателното произвеждане са позволени голям брой основни нарушавания на процесуалните правила и нарушавания на материалния закон.

Според съда " наказателното разпореждане се явява вярно и следва да се удостовери ". От там показват още, че " изпълнителното действие на нарушаването е осъществено посредством безучастие, защото жалбоподателят не извършил отговорностите си, вменени му с разнообразни нормативни актове и документи, и не упражнил пълномощията си, дадени му от същите актове, да реализира надзор над лицата, замърсяващи въздуха на Общината ".

Решението на Районния съд предстои на обжалване пред Русенския административен съд в 14-дневен период.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР