Основната цел на НАТО не е да се бори срещу

...
Основната цел на НАТО не е да се бори срещу
Коментари Харесай

Йенс Столтенберг : Целта на НАТО е мирът

" Основната цел на НАТО не е да се бори против войната, би трябвало да предотвратява войната. Целта на НАТО е мирът. Имаме нападателна Русия, която употребява мощ против съседи на НАТО - Украйна, Грузия, Молдова, заканите към тези страни и би трябвало да създадем доста повече ", съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг по време на откриването на Парламентарната асамблея на НАТО.

По думите му НАТО се трансформира, НАТО реагира и се приспособява на изменящия се свят.

" Сега живеем в по-опасен свят - НАТО би трябвало да реагира на тази сложна конюнктура на сигурността ", добави Столтенберг.

Той акцентира, че във Вашингтон НАТО ще показва, че когато се съгласи, че са не нужни повече сили и нови качества - ще извърши това.

" Нашите съдружници влагат в нови военни качества. Когато публикувахме поддръжката на НАТО за разноските 18 от съдружниците вложиха повече от 2% от Брутният вътрешен продукт. През 2014, когато поехме ангажимент за повече вложения - 2% от Брутният вътрешен продукт, единствено три страни го направиха. Сега през февруари бяха 18, а по-късно се причисли Швеция и станаха 19 страни. Поне две трети от съдружниците ще изразходват 2% от Брутният вътрешен продукт до срещата във Вашингтон. Това значи, че нещата вътре в съюза се усъвършенстват. Трябва да отговорим на проектите ", разяснява Столтенберг.

Поясни, че втората съществена тематика ще бъде Украйна.

" Видяхме офанзивата в Харков през уикенда и това е още един образец за бруталността на тази война. Русия продължава да атакува, да навлиза в суверенна страна. Съюзниците от НАТО предоставиха невиждана помощ за Украйна, нужна е и филантропична, и икономическа. 99% от помощта е предоставена от НАТО и това даде опция на украинците да освободят 50% от територията, която Русия окупира. Повечето специалисти смятаха, че Русия ще управлява Киев при започване на войната. Това не стана. Украинците освободиха 50% от територията ", означи генералният секретар на НАТО.

Според Столтенберг сигурността не е районна, а е световна.

" Проблемът е, че през последните месеци не предоставихме на Украйна това, което дадоха обещание. Съединени американски щати 6 месеца се договарят, Европейски Съюз не са дали нужните количества. Април министрите на защитата на НАТО се срещнаха със Зеленски - той сподели за нужните оръжия. Съюзниците не предоставиха обещаното. 60 милиарда помощ има закъснение помощ за Украйна. Това способства до съществени последствия. Предлагаме да се договорим за по-голяма роля за помощ за Украйна. Съюзниците работят по това предложение. Да се договорим за по-силна роля на НАТО. Необходима е по-добра организация ", съобщи Йенс Столтенберг.

Той разяснява, че Украйна би трябвало да има по-голяма предвидимост.

" По-силна организация и по-силна роля на НАТО и дълголетен проект за помощ. Разчитам на вашата помощ, тъй като от това се нуждае Украйна. Третата значима тематика: Партньорите ни от азиатско-тихоокеанския район. Трябва да помните кой поддържа войната на Русия в Украйна. Най-важните снабдители са страните в Азия - Китай работи в режим на военна стопанска система. Китай не жигосах съветската инвазия на Украйна. 90% от микроикономиката, която Русия получава, е от Китай. Така Русия строи военни самолети и кораби. Тази помощ от страна на Китай - Русия не би могла да води войната против Украйна по същия метод. Другият снабдител е Иран с доставката на дронове. Това виждаме в Украйна - виждаме какъв брой значима е Азия. Китай и Русия от ден на ден се съюзяват. Трябва да работим с вашите сътрудници в азиатско-тихоокеанския район. Ние разширяваме съдействието си с тях, тъй като споделяме общи полезности. Живеем в по-опасен свят, само че НАТО стана по-силна. Има война в Украйна, Близкия изток, Китай и Русия станаха по-сплотени. Не можем да кажем каква ще е идната рецесия, само че каквато и да е ние ще успеем да се оправим дружно ", сподели още Йенс Столтенберг.
ТЕМА преди 50 минути 421 преди 2 часа 759 преди 18 часа 1390
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР