Един от най-доходоносните маршрути за търговия с петрол за Русия

...
Един от най-доходоносните маршрути за търговия с петрол за Русия
Коментари Харесай

Валутни сблъсъци спъват петролната търговия на Русия в Азия

Един от най-доходоносните направления за търговия с нефт за Русия след налагането на западните наказания поради спора в Украйна е изправен пред съществено предизвикателство поради минусите на заплащанията във валута, друга от $, като не се вижда краткосрочно решение.

В продължение на десетилетия щатският $ е валутата на интернационалната търговия с нефт и напъните за намиране на други възможности се осуетяват от компликациите при конвертирането, както и от политически спънки, написа Reuters и дава подтекст:

„ Проблемите се разпалиха, когато Индия - която се трансформира в най-големия покупател на съветски морски нефт, откакто европейските клиенти се отдръпнаха - настоя през юли да заплаща в рупии и комерсиалната активност съвсем се разпадна “.

Източници, поискали анонимност, декларират, че съветските снабдители на нефт - чието име също не може да бъде посочено поради деликатността на тематиката - не са могли да подписват покупко-продажби в индийски рупии поради неофициални инструкции от съветската централна банка.

Източник, непосредствен до съветската централна банка, разяснява, че приемането на доходи в неконвертируема валута с дребна стойност отвън Индия е " безсмислено ". Русия има лимитирани благоприятни условия да харчи рупии, защото вносът ѝ от Индия е нищожен.

Според двама от източниците към средата на август най-малко две огромни съветски петролни компании са заплашили да пренасочат към десетина танкера, пренасящи до един милион тона нефт, които са били ориентирани към Индия, към други дестинации.

Като краткотрайно решение на този проблем с индийските покупко-продажби товарите са заплащани с композиция от китайски юан, хонконгски $ като преходна валута към юана и дирхам на ОАЕ, който е закрепен към щатския $, оповестява осведомителната организация, базирайки се на 10 търговски източници и публични лица.

Според тях обаче остава казусът с намирането на жизнеспособна опция на $, както и че проблемите засягат купувачите в Африка, Китай и Турция, които са се трансформирали в съществени клиенти на съветския нефт.

Най-големият проблем обаче визира Индия, която купува над 60% от съветския морски нефт, съгласно данни на LSEG и калкулации на Reuters. Тя е най-големият покупател на съветски недопечен нефт след Китай.

Проблемите евентуално ще се задълбочат, защото контролът върху търговията се ускорява. През последните седмици Вашингтон наложи първите наказания на притежателите на танкери, пренасящи съветски нефт на цени над западния ценови таван.

Отказ от $

Откакто Западът наложи наказания на Русия през февруари предходната година, Москва се отхвърли от преводите в долари и евро - преобладаващите валути в света, и значително е блокирана от интернационалната банкова система. Към днешна дата по-малко от 10% от съветския рандеман от към 9 млн. барела нефт на ден се продава в долари и евро.

Руската централна банка не може да оперира в долари заради глобите и въпреки че съветските експортьори теоретично могат да употребяват валутата, избягването ѝ цели да затрудни Съединени американски щати и другите западни държавни управления да наблюдават търговията им.

Алтернативите обаче водят до високи равнища на риск и за двете страни по договорката.

Рупията е необикновен проблем

За Русия е изключително мъчно да прави бизнес в рупии. Индия предизвиква те да се харчат на нейна територия и е наложила наказателни обменни курсове за конвертиране на рупии в други валути, които от време на време доближават до над 10% от конвертираната сума. Ситуацията би могла да се облекчи, в случай че Русия внася повече артикули от Индия, които биха могли да бъдат платени в рупии.

Вместо това обаче Индия внася повече от Русия, до момента в който Русия е главен вносител на коли, съоръжение и други артикули от Китай. Вносът на Индия от Русия доближава 30,4 милиарда $ за интервала април-септември, като комерсиалният недостиг с Москва се усилва до 28,4 милиарда $ спрямо към 17 милиарда $ за същия интервал на предходната година, сочат данните, оповестени на уеб страницата на индийското министерство на търговията.

Иван Носов, началник на индийския клон на най-голямата съветска държавна банка „ Сбербанк “, разяснява, че съветските експортьори ще би трябвало да оказват помощ на Индия да усили износа си:

" Ако помогнете за увеличение на индийския експорт, незабавно ще има огромна помощ от разнообразни индийски асоциации. Създайте компания в Индия, направете дребна локализация и ще получите повече благоприятни условия ".

Предпочитаният юан

Руски публични лица и ръководители на петролни компании упорстват индийските купувачи да заплащат в китайски юани, които за Русия са по-полезна валута. За Индия обаче потреблението на валутата на районен противник е доста сензитивна тематика, макар че индийските частни рафинерии се връщат към юана заради неналичието на други благоприятни условия след конфликта по-рано тази година, настояват източниците.

Индийските държавни рафинерии пък се насочват към дирхама на ОАЕ, само че това се усложнява от спомагателните условия за клиринг, защото по-строгата позиция на Вашингтон кара другите държавни управления да бъдат внимателни.

Според източници на осведомителната организация от октомври насам няколко банки в ОАЕ са засилили контрола върху клиентите, насочени към Русия, с цел да подсигуряват спазването на ценовия таван. Поне две от тях са въвели заявления за съблюдаване на ценовия таван за клиентите, участващи в търговията с съветски недопечен нефт, петролни артикули и първични материали.
 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР