ДВ: Украинският главнокомандващ Валерий Залужний написа в британския Икономист, че

...
ДВ: Украинският главнокомандващ Валерий Залужний написа в британския Икономист, че
Коментари Харесай

Експерт: Западът се самозалъгва за войната в Украйна

Дъждовни води: Украинският главнокомандващ Валерий Залужний написа в английския " Икономист ", че военните дейности са в задънена улица и има заплаха от позиционна война – както през Първата международна война. Президентът Володимир Зеленски косвено го опроверга – нямало задънена улица. Кой е прав?

Маркус Райзнер: Двете изказвания би трябвало да се преглеждат в подтекста на досегашното развиване на войната. Според Залужний след 20 месеца война е станало ясно, че Украйна получава единствено това, което е извънредно належащо, с цел да балансира асиметричната обстановка на фронта. Но това е прекомерно малко, с цел да бъдат притиснати руснаците по този начин, че да се видят принудени да стартират договаряния. Примери за това са ракетите АТАСМС или полемиката за изтребителите F-16. Залужний споделя: „ Вижте, ситуацията е съществено - в случай че желаете да спечелим, би трябвало нещо да се промени “.

Президентът на Украйна пък се пробва да подреди нещата. Той споделя: „ Да, моят военачалник твърди това, само че ние към момента сме на път да победим “. Зеленски прави това, което се чака от него като президент. Ако той каже, че Украйна губи, това ще има голямо морално влияние. Също като при започване на войната в този момент той сподели: „ Аз оставам в града, нуждая се от оръжия, а не от такси “.

Дъждовни води: Мнозина обаче виждат в двете изявления разлики, които може би за пръв път си проличават по този начин ясно. Колко рисково е това за поддръжката на Украйна?

Райзнер: Руснаците незабавно поеха топката и оповестиха, че украинската атака се е провалила, базирайки се на военачалник Залужний, който сподели, че евентуално няма да има „ бездънен и мощен пробив “. Работата е в това, че Украйна въобще не разполага с всички предпоставки, които биха били нужни за сходен пробив. Винаги съм го повтарял, само че тогава ми отвръщаха, че то можело да се компенсира с висок военен дух и мотивация. Това обаче опонира на всякаква военна логичност. Затова военачалник Залужний преди няколко месеца напълно ясно съобщи пред английски медии: „ Ние сме тези, които са на фронта - по тази причина няма потребност да ни обяснявате по какъв начин да водим тази война. Благодарни сме за всяка доставка на оръжие, която получаваме, само че обстановката е такава, че без поддръжка от въздуха не можем да действаме по метода, разказан в учебниците на НАТО. Затова сме създали наши лични тактики “.

Дъждовни води: А не е ли правилно, че от една година в действителност към този момент се води позиционна война? След като Украйна си върна Херсон, по този начин и не настъпиха основни промени на фронтовата линия. Защо това изказване идва чак в този момент?

Райзнер: Силата на украинците е в това да водят война в придвижване, да са мобилни. Руснаците обаче непроменяемо успяваха да ги принудят към стационарни бойни дейности. Това, несъмнено, дава преимущество на съветската страна, тъй като по този начин тя може пълноценно да употребява огромните си благоприятни условия - да вземем за пример да подлага съперника на масиран артилерийски обстрел, да употребява електромагнитно поле за заглушаване на неговите връзки и на връзката с безпилотните самолети. Офанзивата, която стартира на 4 юни, имаше за цел да се оправи с тази алтернатива, само че тя не реализира задачите си. По този метод руснаците още веднъж принудиха украинците да се върнат към позиционната война.

Ето за какво в този момент е моментът да бъде комплициран завършек на лятната атака и Украйна да стартира да се готви за ново контранастъпление напролет. Има признаци, че се прави тъкмо това - образуват се пет нови бригади. Но въпросът е от кое място ще пристигна оръжието.

Необходими са 150 бойни танка, 300 бойни машини на пехотата, най-малко 200-300 артилерийски системи, които би трябвало да бъдат доставени в този момент.

Дъждовни води: В публикацията си Залужний приказва за някакво техническо знамение. Той не употребява тъкмо думата " знамение ", само че има поради тъкмо това и го съпоставя с откриването на барута. За какво би могло да става дума?

Райзнер: Сега двете страни се намират в патова обстановка. Тя се укрепва от софтуерните развития. През последните месеци Украйна вкара голям брой новаторски оръжейни системи – с качества, за които преди се е знаело единствено на доктрина или от текстове за бъдещето на войната. Украинците да вземем за пример имат цели ята от дронове, които работят по едно и също време. Руската страна постоянно копира тези новаторски хрумвания и даже стартира да ги възпроизвежда. Вече приказваме за по този начин нареченото транспарантно полесражение: не е допустимо да разгърнеш сили, да събереш огромен брой танкове на лимитирано пространство и по-късно да не влезеш в бойни маневри, тъй като съперникът незабавно научава това и се пробва да ги извади от строя благодарение на артилерия и дронове.

Дъждовни води: Западът квалифициран ли е за една позиционна война в Украйна?

Маркус Райзнер е боен историк и полковник от австрийската армияСнимка: BMVL

Райзнер: Западът не е квалифициран, тъй като от 20 месеца насам се самозалъгва, че Украйна е в положение да победи съветската мечка единствено благодарение на висок военен дух. А това не е допустимо. Според мен има две благоприятни условия. Едната е да се хвърлят всички сили и средства. Но това значи всяка седмица четири-пет товарни влака с военни доставки да идват в Украйна. Другата е самокритично да се признае, че това е невероятно. Но то би трябвало да се каже и на украинците. Тогава може би ще се наложи да стартират договаряния, само че като се признае, че Украйна към този момент може и да не съществува като страна, тъй като Русия ще я унищожи.

Дъждовни води: Каква е прогнозата Ви за 2024 година?

Райзнер: Доближаваме се до кулминационната точка, когато всичко може да се обърне в едната или другата посока. В момента имаме няколко рецесии и е все по-трудно вниманието да се задържи върху Украйна. Ако тя не успее да остане в полезрението на международната общност, или в случай че не съумее да убеди европейците, че войната за Европа може би се взема решение точно в този момент в Украйна, тогава страната ще изпадне в сложна обстановка. Ако обаче успее да реализира противоположното, тогава спорът може да се развие точно в тази посока.

Ние не знаем дали това е допустимо. Свидетели сме на това по какъв начин сега се написа историята. Ето за какво публикацията на Залужний е толкоз значима.

Маркус Райзнер е боен историк и полковник от австрийската войска.

****

Вижте и това видео на Дъждовни води:

Съединени американски щати: Оръжия за Украйна от американски фабрики

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР