Преди година федералната министърка на вътрешните работи Нанси Фезер даде

...
Преди година федералната министърка на вътрешните работи Нанси Фезер даде
Коментари Харесай

Руски дезертьор в Германия: Не искам да убивам или да умра

Преди година федералната министърка на вътрешните работи Нанси Фезер даде известни очаквания на руснаците, които не желаят да вземат участие във войната на Русия против Украйна.  " Би било добре да имаме шанса да предоставим временно убежище на тези, които са против тази ужасна нападателна война на Путин ", сподели тя.

Но както демонстрират статистическите данни на министерството на вътрешните работи - руснаците, отказали да водят война, не са изключително добре пристигнали в Германия. От началото на войната към 3500 руснаци, подлежащи на готовност, са подали молби за леговище в Германия. Становища има единствено по малко повече от половината от молбите, отбрана е предоставена единствено на 92-ма души.

Предложението, което не стига до средата

Както напомня АРД - след така наречен частична готовност в Русия от есента на предходната година, доста членове на разнообразни фракции в Бундестага се оповестиха за улеснено приемане на руснаците, отказали да водят война по морални съображения.

Канцлерът Шолц сподели, че поддържа даването на отбрана на тези хора. А министърът на правораздаването Марко Бушман написа в Туитър следното: " Както наподобява - доста руснаци напущат родината си. Всеки, който ненавижда пътя на Путин и обича демократичната народна власт, е добре пристигнал в Германия. " Предложението за улеснено приемане, издигнато от фракцията на Лявата партия в Бундестага, по този начин и не бе признато при гласуването, състояло се през септември 2022-а година.

Който може, остава в Германия

По време на оповестяването на частичната мобилизация Андрей Болденков от Санкт Петербург бил в командировка в Германия. Той има офицерско звание и това го слага в така наречен първа категория в Русия - това са първите, които подлежат на готовност. Когато трябвало да се върне в родината си, внезапно се отказал да лети - решил да остане и да подаде молба за леговище в Германия. " Не желая нито да убивам, нито да умра. А моята страна ми дава единствено тези две благоприятни условия ", споделя Болденков пред АРД.

Сега той живее в бежански център в Бавария, намерил си е работа и мечтае да докара в Германия фамилията си от Санкт Петербург. Там към този момент са пристигнали две повиквателни, а молбата му за леговище в Германия е отхвърлена. Помолен е да напусне страната в период от 30 дни - в противоположен случай ще бъде депортиран в Русия. Болденков апелира решението.

Надеждата умира последна

Антон Трон от Москва също не желал да взе участие във войната на Путин. В Русия заемал дейна гражданска позиция, разгласил фотоси на разрушенията в Украйна. И него го чака повиквателна в Москва, а в дома, в който живее фамилията му, даже била закачена записка, на която пишело: " Той е аморален човек, щом заобикаля мобилизацията ". Всеки, който знае къде се намира Антон Трон, бил длъжен да заяви това на военните или в полицията. Семейството му е получило за него и полицейска призовка за " дискредитиране на съветската войска ". Това може да му донесе присъда до 15 години затвор.

В момента Антон Трон живее в Хамбург. Ако се върне в Русия, е ясно какво ще му се случи: " Ще ме заловен, ще ми сложат белезници и ще ме заведат на фронта. А зад мен ще стоят хора с картечници, които ще ме гръмнат, в случай че се опитам да избягам ", цитира АРД думите му. Той към момента чака решение по молбата си за леговище.

Вижте и това видео на Дъждовни води: 

Още 2 млн. бойци: Как Русия усили наборната възраст

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР