В средностатистическия дом за възрастни хора ясно се забелязва дисбаланс

...
В средностатистическия дом за възрастни хора ясно се забелязва дисбаланс
Коментари Харесай

Защо мъжете умират по-рано от жените

В средностатистическия дом за възрастни хора ясно се вижда дисбаланс сред половете. Рядко има доста мъже над 85-годишна възраст. Общоприетото разбиране е, че те умират по-рано от дамите. И статистиката поддържа това изказване.

В Германия междинната дълготрайност на живота на мъжете през 2022 година е била малко над 78 години. В същото време предстоящата дълготрайност на живота на дамите е била 82,8 години..

Американски учени изясняват в ново изследване тази растяща разлика с външни фактори, като преди всичко слагат пандемията. Авторите на публикация, оповестена в “Журнал за вътрешна медицина ” през ноември 2023 година, показват, че пандемията е засегнала диспропорционално доста мъжете в Съединени американски щати, допринасяйки по този начин за намаляването на междинната предстояща дълготрайност на живота им.

. " Макар смъртността от свръхдоза опиати и убийства да се повишава както за мъжете, по този начин и за дамите, излиза наяве, че на мъжете се пада все по-непропорционален дял в тези смъртни случаи ", показва водещият създател на проучването Брандън Ян.

Опасни специалности и сърдечни заболявания 

. Ревматологът и откривател Робърт Шмерлинг отбелязва, че мъжете са по-склонни да пропущат рутинните медицински прегледи, както и че те доста по-често имат рискови работни места - пожарникари и военни да вземем за пример.

Шмерлинг отбелязва и че мъжете по-често протягат ръка на живота си. Една от евентуалните аргументи за това може да е стигмата, която към момента съществува в доста от културите, обвързвана с грижата за психическото здраве. Това е изключително годно за мъжете.
Друга значима причина са сърдечносъдовите болести, споделя още специалистът. Вероятността мъжете в Съединени американски щати да умрат от това е с 50% по-висока, в сравнение с при дамите.

Мъжете страдат от сърдечно-съдови проблеми по-често от дамите.Снимка: picture-alliance/Bildagentur-online/Begsteiger

Мъжете в Европа се оправят по-добре

Намаляването на сърдечносъдовите болести при мъжете е причина за стесняване на разликата на продължителността на живота сред половете.
Екип създатели от Германския институт за проучване на популацията е разгледал продължителността на живота на мъжете и дамите в Австрия, Чехия, Дания, Франция, Германия, Словакия и Швейцария.. 

Резултатите, които са оповестени в Европейския вестник за обществено здраве през юли 2023 година, демонстрират, че намаляването на разликата в предстоящата дълготрайност на живота " най-много е била поради намаляването на несъразмерната смъртност при мъжете от сърдечносъдови болести и тумори ".

Разликата в смъртността са е свила сред 1996 година и 2019 година във всички седем страни, включени в проучването. В множеството от тях това се дължи най-много на спад на сърдечните болести измежду мъжете. А във Франция по-малкия брой случаи на рак при мъжете е съдействал доста.

Новините обаче не са единствено положителни. В Чехия да вземем за пример разликата сред продължителността на живота на мъжете и дамите е намаляла, защото по-малко мъже умират от рак на белия дроб. Но броят на дамите, които умират от това заболяване, се е нараснал.

Защо мъжките бозайници живеят по-кратко?

Хората не са единствените, при които се следи забележителна разлика в продължителността на живота сред мъжки и женски екземпляри.. При изследваните 101 типа междинната дълготрайност на живота на женските животни е с цели 18,6% по-дълга от тази на мъжките. При хората това са 7,8 %.

Един от типовете, при които това е изключително явно е дебелорогият овен. Разликите в предстоящата дълготрайност на живота се демонстрират главно в неприятни условия. Когато изискванията на живот са удобни и за всички има задоволително храна, мъжките бозайници не умират доста по-рано от женските.

Когато ситуацията не е толкоз розово обаче, женските от тази порода се оправят по-добре. Отчасти това е тъй като те разполагат с повече сила, която могат да изразходват за хранене. Смята се, че мъжките екземпляри използват доста от своята сила за полова конкуренция и за създаване на мускули. Изглежда, че експанзията в действителност понижава продължителността на живота. Това важи за всички типове мъжки екземпляри. Включително и за хората.

***

Вижте и това видео от нашия списък:

Да си бурнеша: родена като жена, само че живее като мъж

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР