Предсрочните парламентарни избори в Нидерландия завършиха с политическо земетресение. Десният

...
Предсрочните парламентарни избори в Нидерландия завършиха с политическо земетресение. Десният
Коментари Харесай

Нидерландия: Как Вилдерс предизвика политически земетръс

Предсрочните парламентарни избори в Нидерландия приключиха с политическо земетресение. Десният популист Герт Вилдерс води с ясна преднина и даже се готви да стане министър председател. Предварителните резултати сочат, че неговата Партия на свободата получава 36 места в 150-местния парламент – това е даже повече от прогнозните резултати.

За болшинство ще са нужни най-малко три партии

На второ място е алиансът сред Партията на труда и Зелените на Тимерманс, който получава 25 места. Едва трета е управлявалата дяснолиберална партия VVD на досегашния министър председател Марк Рюте с 24 места. Партията на някогашния християндемократ Питер Омцигт „ Нов публичен контракт, която беше учредена едвам преди няколко седмици, има 20 места. Това значи, че за съставянето на съдружно болшинство ще са нужни най-малко три партии.

Изборните резултати демонстрират коренно отменяне на статуквото. Стана напълно явно, че гласоподавателите са извънредно разочаровани от политически водачи, които показват своенравие или безучастие. Недоволството е подбудено и от това, че цялото приблизително съсловие и неговите проблеми бяха пренебрегнати.

Семействата бяха оставени на произвола на ориста в изискванията на свръхскъп жилищен пазар, а даже и най-минималните промени в региона на миграцията се оказаха невъзможни. Вместо да се сплотят в сегашните сложни времена, съдружните сътрудници в Нидерландия се разграничиха едни от други. И в този момент заплащат цената за това.

Предупредителен изстрел

Недостоен беше и спектакълът, показан от християндемократ, който през глава напусна остарялата си партия, с цел да основе своя, чието претенциозно име " Нов публичен контракт " символизира политическия аутизъм, от който на доста нидерландци им е пристигнало до гуша.

Резултатът от изборите е сигнален изстрел за Германия, а и за цяла Европа. Дали един министър председател Вилдерс ще може да бъде спрян, зависи от способността на останалите партии да работят дружно.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР