Йорданският министър на външните работи Айман Сафади коментира остро случващото

...
Йорданският министър на външните работи Айман Сафади коментира остро случващото
Коментари Харесай

Газа: Защо съседните държави не се намесват?

Йорданският министър на външните работи Айман Сафади разяснява остро протичащото се в линията Газа: за него войната, която Израел води против Хамас, е " очевидна експанзия " против палестинците и заплашва да дестабилизира целия Близък изток. Той твърди още, че Израел прави " военни закононарушения ", възпрепятствайки доставките на храни, медикаменти и гориво.

Йордания е считана за прозападна страна, а от средата на 90-те години даже поддържа публични връзки с Израел, въпреки те да са относително хладни. Сафади не остави никакви подозрения, че в този момент връзките са на още по-ниско равнище. " Всички ние би трябвало ясно да посочим злополуката, която израелската война провокира освен за линията Газа, само че и в целия район ", заяви той по време на среща в Манама, столицата на Бахрейн. 

Солидарност с палестинците и отдалеченост от Израел

Думите на Сафади показват, че даже и арабските страни, които са признали дипломатически Израел, сега задоволително очевидно се дистанцират от военния отговор след терористичната офанзива на Хамас от 7 октомври. Това, че Хамас е приета за терористична организация от Германия, Европейския съюз, Съединени американски щати и от други страни, не играе особена роля в този спор. Решаваща е по-скоро солидарността, която доста жители на арабските страни декларират към палестинците в линията Газа, изключително предвид на огромния брой жертви.

Досега арабските страни не са изразили предпочитание да вземат участие в установяването на нов политически ред след края на войната, който сега не може да се предвижда. Айман Сафади съобщи още, че арабските страни не били подготвени да оставят Израел да прави каквото желае и по-късно да почиствали  " бъркотията ". Подобни отзиви бяха изразени и от представители на Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Саудитска Арабия.

" На нас няма да гледат като на зложелател "

Сдържаността на доста от арабски страни е резултат от политически аргументи. От една страна, стои въпросът за сигурността. Не е ясно дали Израел въобще ще успее да унищожи Хамас и да го обезоръжи.  " Просто не разбирам по какъв начин тази цел може да бъде реализирана ", споделя външният министър на Йордания, представен от ДПА. " Хамас е концепция ", разяснява Сафади. И добавя, че една концепция не може да бъде изкоренена с бомби.

Поемането на политическа или даже на военна отговорност за бъдещето на линията Газа, в която е допустимо структури или най-малкото благосклонности на популацията по отношение на Хамас да продължат да съществуват, би сложило Йордания в извънредно деликатна обстановка. Затова и Сафади не приема, че политическото бъдеще на анклава може да е отговорност на Йордания или на други арабски страни. " Нека да бъда доста явен ", съобщи той. " Никакви арабски войски няма да отидат в Газа. Никакви. На нас няма да гледат като на зложелател. "

Двойната игра на Йордания

" Йордания отдавна има подписан мирен контракт с Израел. Двете страни от десетилетия работят дружно в доста посоки. Затова кралството е било и продължава да бъде съществено подложено на критика в елементи от арабския свят ", изяснява Николас Фром, политолог от университета " Хелмут Шмид " в Хамбург.

Други страни, изключително в Персийския залив, са в сходна обстановка. ОАЕ и Бахрейн например сключиха съглашения за нормализиране на връзките с Израел единствено преди няколко години. Други, като Саудитска Арабия, до наскоро поддържаха неофициални връзки с Тел Авив. Групи в населението се опълчва на този курс. " Палестинският въпрос продължава да играе голяма роля в арабския свят. А също по този начин има и сериозен капацитет за прочувствена и политическа готовност ", разяснява Екарт Вьорц, шеф на Института за близкоизточни проучвания GIGA в Хамбург. Управниците няма по какъв начин да подценен настроенията на популацията.

Въпреки това най-малко някои от страните в Персийския залив ще имат евентуално по-скоро амбивалентно отношение към войната в Газа, добавя Вьорц.  " Някои арабски страни имат доста напрегнати връзки с Хамас. В последна сметка тя е крило на " Мюсюлманско приятелство ", което в Египет, Саудитска Арабия и емирствата се счита за терористична организация. " Според анализатора държавните управления на тези страни в действителност може и да са задоволени, в случай че Хамас бъде обезвредена или най-малко лимитирана в Газа. Експертът обаче акцентира, че дружно с това арабските столици следят и страданията на цивилните.

Конфликтът може да прерасне в опасност за прилежащите страни

Едно от огромните провокации след края на войната ще бъде икономическото стабилизиране на Газа. Бедната територия не може да го реализира сама.  " Но никой - нито Израел, нито Америка, нито арабските страни, нито палестинските водачи - не желае да поеме отговорност за това ", написа " Икономист " след въпросната среща в Манама. Ако икономическото възобновяване на линията Газа " не е част от пълностоен кротичък развой ", то богатите арабски страни няма да вземат участие в него, споделя неназован западен посланик пред изданието. Според икономиста Вьорц основаването на две страни е минималното изискване за сходен ангажимент от останалите сили в района. " Не може на всеки няколко години да се възвръща, а по-късно още веднъж да се унищожава ", споделя специалистът. 

Докога ще продължи войната не е ясно. Хизбула в Ливан, хутите в Йемен и самият Иран, който поддържа и двете милиции, могат да продължат да ескалират спора. Рискът от разрастването на спора може да послужи като мотивация за арабските страни да се ангажират повече с разрешаването му, с цел да подсигуряват личната си сигурност. 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР