Тези избори в Нидерландия ще са по-различни: например досегашният премиер

...
Тези избори в Нидерландия ще са по-различни: например досегашният премиер
Коментари Харесай

Изборите в Нидерландия: Накъде след Марк Рюте?

Тези избори в Нидерландия ще са по-различни: да вземем за пример досегашният министър председател Марк Рюте не се кандидатира. Както признава самият той – 13 години на власт са прекалено много. Неговата наследничка отпред на дяснолибералната Народна партия за независимост и народна власт Дилан Йешилгьоз е на същото мнение. Тя се оплаква, че в последните години партията ѝ е изгубила профила си, написа АРД.

Германската медия напомня, че известността на Рюте спадна доста след голям брой кавги: нехайното отношение към жителите на Гронинген, на които им се наложи да преживеят трусове поради добива на природен газ и аферата с детските надбавки, които страната незаслужено изиска назад от хиляди фамилии.

Въпреки това Народната партия за независимост и народна власт се класира добре в изследванията. Очевидно по време на предизборната акция Йешилгьоз е съумяла да убеди гласоподавателите, че се стреми към смяна. 46-годишната Йешилгьоз, която сега е министърка на правораздаването и се надява да стане първата жена министър председател на страната, е покровителка на корав курс в миграционната политика.

Наследничката на Марк Рюте Дилан Йешилгьоз е от кюрдски генезис и може да стане първата жена министър-председател на Нидерландия.Снимка: Ramon van Flymen/ANP/picture alliance

Десните популисти укрепват

Десният популист Герт Вилдерс не желае да допусне в страната нито един претендент за леговище повече, изяснява АРД. Неговата Партия на свободата означи забележителен прогрес в изследванията в последните дни. Тя се показва толкоз добре, че съставянето на държавно управление евентуално няма да е допустимо без нея.

60-годишният Вилдерс желае да забрани Корана и да затвори джамиите. Но по време на предизборната акция бе по-умерен, защото желае да взе участие в ръководството, показва АРД. За разлика от Рюте, Йешилгьоз не изключва коалиция с Вилдерс. Питер Омцихт го обаче не желае да се коалира с него.

За обновяването на ръководството и администрацията

Партията на Омцихт " Нов публичен контракт " бе основана едвам преди три месеца. 49-годишният икономист е членувал по-рано в центристката партия " Християндемократически зов " и сходно на Народната партия за независимост и народна власт желае да ограничи миграцията. Освен това програмата му включва понижаване на налозите за хората с ниски приходи, както и увеличение на минималната работна заплата и на налозите върху парцелите. 

Питер Омцихт се харесва на огромна част от нидерландците поради обещанията изцяло да реформира изпълнителната власт в страната.Снимка: Peter Dejong/AP Photo/picture alliance

Омцихт дава обещание и да обнови радикално изпълнителната власт и администрацията, изяснява АРД и отбелязва, че това явно се посреща доста добре. Политолозите дефинират като най-важни тематики в акцията обезпечаването на задоволително жилища и по-ниски наеми, политиката в областта на опазването на здравето, миграцията, както и битката с бедността и промените в климата.

За повече правдивост

Франс Тимерманс отговаряше по въпросите на климата в Европейска комисия, до момента в който през лятото се върна в нидерландската вътрешна политика – като водещ претендент на един избирателен съюз сред социалдемократи и зелени, какъвто досега нямаше. Основната цел на Тимерманс, написа АРД, е по-справедлива политика, която слага пазара в услуга на хората – а не противоположното.

Земеделско-гражданското придвижване, отпред на което е Тимерманс, търси най-вече протестния избор отвън огромните градове Амстердам, Ротердам и Хага. Недоволството на доста фермери от държавните разпореждания в региона на околната среда усили поддръжката за придвижването. То се класира преди всичко в локалните избори през март, само че според последните изследвания губи доверие – евентуално за сметка на партията на Омцихт.

Мнозинство вдясно от центъра

Още нищо не е решено: по данни на социолозите множеството гласоподаватели ще вземат решението си директно преди да подадат гласа си, споделя АРД. 

Освен това е открито, че изключително недоволните гласоподаватели постоянно трансформират позициите си и до момента в който да речем на локалните избори са подкрепили една партия, в този момент може да гласоподават за друга. Все отново специалистите считат, че дясно-центристкият лагер се употребява с ясно болшинство. Оттам нататък въпросът е доколко съответните партии ще са склонни да ръководят дружно след изборите.

Това, което не се трансформира

Все отново и на тези избори в Нидерландия не всичко се трансформира – като да вземем за пример прекомерно ниската преграда за влизане в Народното събрание, която постоянно прави сформирането на държавно управление комплицирано и дълготрайно. Четвъртото държавно управление на Марк Рюте бе формирано чак 299 дни след изборите, напомня АРД.

А и този път гласуването е в сряда – в сходство с традицията, че в неделя вярващите протестанти не би трябвало да бъдат безпокоени.

***

Припомнете си и тази снимкова изложба от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР