Градът е Далас, щата Тексас, датата е 22 ноември 1963

...
Градът е Далас, щата Тексас, датата е 22 ноември 1963
Коментари Харесай

60 години след убийството на Кенеди: Знаем ли всичко?

Градът е Далас, щата Тексас, датата е 22 ноември 1963 година. Когато проечава първият изстрел по кортежа, американският президент Джон Ф. Кенеди се хваща за гърлото. Секунди по-късно главата му пада обратно, откакто е улучен от втория и съдбовен изстрел.

Бруталното обществено ликвидиране на Кенеди е снимано от Ейбрахам Запрудер, който е оператор дилетант. Неговите фрагменти служат като насочна точка за редица книги, документални и игрални филми за убийството.

Сам ли е работил причинителят?

Кадрите на Запрудер сочат, че хипотетичният палач Лий Харви Осуалд, който по това време е 24-годишен някогашен морски пехотинец, не е работил самичък. И все пак комисията " Уорън ", която проверява събитията към гибелта на Кенеди, стига до извода, че Осуалд е изстрелял самичък двата патрона по Кенеди от близкото учебно книгохранилище.
60 години след деня, който раздруса света, мнозина не престават да се питат от кое място са пристигнали изстрелите.

Модел на камерата, с която Запрудер е снимал последните минути от живота на прословутия американски президент.Снимка: Brian Cahn/ZUMAPRESS/picture alliance

Около тази доктрина е издигнат и сюжетът на холивудската продукция " Убийство " с присъединяване на Кортни Лав, Виго Мортенсен, Шая Лебоф, Ал Пачино и Джон Траволта. Филмът на Дейвид Мамет е построен върху версията, че чикагската мафия е поръчала убийството на Кенеди, откакто той се опитал да ги ликвидира.

Много и разнообразни теории

Факт е, че Кенеди е имал тесни връзки с мафията преди да стане президент. След встъпването му в служба той обидил гангстерите, поставяйки началото на федерални следствия и правосъдни преследвания, които заплашили властта и облагите на проведената престъпност.

Това обаче е единствено една от десетките теории, които се появяват след оня съдбоносен ден преди 60 години. Една от най-популярните американски екранизации на убийството на Кенеди, режисирана от Оливър Стоун, преглежда теорията, че Лий Харви Осуалд в действителност е бил сътрудник на Централно разузнавателно управление на САЩ, който е бил подставено лице.

Мистерията към Лий Харви Осуалд

Осуалд е прекарал известно време в тогавашния Съветски съюз, което води и до спекулации за съветско въздействие. Други създатели подозират Куба, защото Кенеди е имал интерес от свалянето на комунистическия бунтовник Фидел Кастро. Подозрения падат и върху ФБР, както и върху вицепрезидента Линдън Джонсън.

" Човекът, който умъртви Кенеди: Версията за LBJ (бел.ред.: Lyndon Baines Johnson - Линдън Бейнс Джонсън) “ е книгата, написана от Роджър Стоун, помощник на Доналд Тръмп, който твърди, че наследникът на Кенеди е работил с гангстери и с американските разследващи служби, с цел да отстрани Кенеди. Много от тези спекулативни книги и филми се появяват към годишнините от гибелта на Джей Еф Кей, включително и книгата на Стоун, която е оповестена през 2013 година - половин век след убийството на Кенеди.

Лий Харви Осуалд, който се счита за единствен причинител на покушението против Кенеди, е погубен едвам два дни по-късно.Снимка: picture-alliance/AP Photo

" Последният очевидец " проговори след десетилетия безмълвие

През септември тази година " Ню Йорк Таймс " прегледа по-внимателно отчета на Пол Ландис, сътрудник на тайните служби, който е бил единствено на няколко метра от Кенеди, когато президентът е убит. Докладът на Ландис слага под подозрение " теорията за единствения патрон " на комисията " Уорън ". Според нея един от три патрона е пронизал врата на Кенеди, преди да се забие в губернатора на Тексас Джон Б. Конъли, който е бил на предната седалка, ранявайки го в гърба, гърдите, китката и бедрото.

Смайващо е, че комисията " Уорън " в никакъв случай не е говорила с Ландис, макар че той се е намирал в сходна непосредственост до събитието. 88-годишният през днешния ден мъж е мълчал по тематиката в продължение на 60 години. До през днешния ден. В записките си " Последният очевидец " Ландис написа, че не желае да популяризира тайни теории за гибелта на Кенеди. Но защото отхвърля изказванието, че единствено един патрон е можел да аргументи толкоз провали, това значи, че Осуалд не е бил единственият стрелец на 22 ноември 1963 година.

В книгата “Случаят е завършен: Лий Харви Осуалд ​​и убийството на Джон Ф. Кенеди ” на Джералд Познър обаче са изведени доказателства, че Лий Харви Осуалд е работил самичък. Само два дни след убийството на Кенеди Осуалд е убит от притежателя на локален нощен клуб Джак Руби в мазето на полицейското ръководство в Далас. Комисията " Уорън " тогава не откри доказателства, че Руби е забъркан в убийството на президента. Нито пък, че гибелта на Осуалд е част от прикриване на закононарушение.

Една безкрайна история

Семейство Кенеди наподобява е преследвано от несгоди: По-малкият брат на Джей Еф Кей Боби Кенеди е погубен през 1968 година, когато стартира президентската си кампания; политическите упоритости на най-малкия му брат Едуард Кенеди са провалени, откакто той бяга от мястото на злополуката, при която умира неговата спътничка в автомобила Мери Джо Копекни. Джон Ф. Кенеди-младши, наследник на някогашния президент на Съединени американски щати, умира, когато дребният му аероплан се разрушава край остров Мартас Винярд на 16 юли 1999 година

От героичните му каузи по време на Втората международна война, през сензационните му афери с Мерилин Монро до уговорката му към гражданските права и далновидните му проекти за галактически пътувания, Кенеди постоянно е очаровал хората - още повече след гибелта му. 60 години след убийството на американския президент спекулациите за претекстовете за гибелта му не са спрели и това евентуално ще продължи.

***

Припомнете си и тази изложба от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР