Дружеството Търговска лига, на което в рамките на 2 дни

...
Дружеството Търговска лига, на което в рамките на 2 дни
Коментари Харесай

Дружество съди правителството заради Мама и аз

Дружеството " Търговска лига ", на което в границите на 2 дни държавното управление първо разреши, а след това анулира разрешението да построи в София болничното заведение " Мама и аз ", е завело дело пред Върховния административен съд. Това видя " Сега " в деловодната система на съда. " Търговска лига " нападна решението на държавното управление от 1 май, с което кабинетът анулира решението си от 30 април за основаването на болничното заведение.
Решението на кабинета " Главчев "  да одобри основаването на частната болница с акцент върху майчиното и детското здраве на територията на София за 120 млн. лева, взето без никакво разискване, предизвика гнева на педиатричната общественост. Причината е, че съгласно данните за болничната претовареност в София няма потребност от толкоз огромна болница. Освен това до момента в който благославя следващата частна болница, държавата десетилетия неглижира основаването на Национална детска болница и не взема действителни ограничения против огромния недостиг на лекари и медицински сестри в детското опазване на здравето. Така деца със съществени диагнози се трансферират от болница в болница, без да има място, където да получат сложна грижа.
Засега делото, заведено от " Търговска лига " е оставено на трупчета. Причината е, че не е показано доказателство, че дружеството е платило държавната такса от 50 лв.. Ако не го направи до 7 дни, откакто получи правосъдното предписание, жалбата ще бъде оставена без разглеждане, а делото - прекъснато.
Междувременно министър председателят Димитър Главчев сезира прокуратурата и ДАНС, с цел да бъде направена цялостна инспекция на обстоятелствата и събитията, свързани с даването на позволение за създаване на лечебното заведение. В сигнала до прокуратурата Главчев желае да бъде направена инспекция, която да установи има ли данни за осъществяване на закононарушения с действия от Министерството на здравеопазването, НЗОК, организация " Медицински контрол "  от момента на иницииране на процедурата. Прокуратурата образува инспекция и я разпореди на Комисията за противопоставяне на корупцията, която по закон води преписките за закононарушения, осъществени от хора на висши държавни длъжности.
Явно в опит да бъде потушен скандалът към " Мама и аз ", на 7 май Министерският съвет заяви, че до края на месеца ще стартира събарянето на старите сгради, намиращи се на терена в кв. " Горна баня ", предназначен за бъдещата държавна детска болница, а Главчев се срещна с ръководителя на Обществения съвет за Националната детска болница проф. Иван Литвиненко.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР