Дронове ще обслужват 264 км въздушно транспортно трасе във Великобритания

...
Коментари Харесай

Британците правят автоматизирана супермагистрала за дронове


Дронове ще обслужват 264 км въздушно транспортно трасе във Англия (снимка: CC0 Public Domain)

Обединеното кралство ще стане страната с най-голямата автоматизирана супермагистрала за дронове в границите на идващите две години. Дроновете ще бъдат употребявани в плана „ Skyway “ с дължина 264 км, свързващ дребни и огромни градове, в това число Кеймбридж и Ръгби.

Начинанието е част от пакет за финансиране в размер на 273 милиона лири за аерокосмическия бранш. Други планове от портфолиото включват дронове, доставящи поща до островите Сили, и такива, пренасящи медикаменти в Шотландия.

Дейв Панкхърст, шеф по дроновете в BT, разясни пред BBC, че планът „ Skyway “ е за разширение на тестванията, които се организират в Обединеното кралство. „ Тази дарба на дроновете съществува от много време, само че е в начален етап от позиция на вероятността да бъде част от нашето общество и използваемо приложение. Така че за нас това значи да създадем забележителна стъпка напред. Проектът ще отвори толкоз доста благоприятни условия “, сподели той.

„ Skynet “ има за цел да свърже въздушното пространство над Рединг, Оксфорд, Милтън Кейнс, Кеймбридж, Ковънтри и Ръгби доникъде на 2024 година За плана са планувани 12 милиона лири. Общо 105,5 милиона английски лири държавни пари ще бъдат обезпечени особено за планове, свързани с „ интегрирани авиационни системи и нови технологии за транспортни средства “, в това число безпилотни летателни апарати като дронове.
още по темата
Крис Форстър, основен действен шеф на компанията за авиационни технологии Altitude Angel, споделя, че има доста евентуални приложения за супермагистралата. „ Независимо дали става дума за бизнес, който прави логистика, чак до полицията и медицинските доставки на ваксини и кръвни проби – има действително търсене на достъп до въздушното пространство “, разяснява той.

За контрола на придвижването се употребяват наземни датчици, конфигурирани по продължение на автомагистралата, които обезпечават наблюдаване в действително време къде се намират дроновете във въздушното пространство. След това тези данни се проучват от система за ръководство на трафика – нещо като надзор на въздушното придвижване за дронове, която ги насочва по маршрутите им и заобикаля конфликти.

Най-голямата паника по отношение на сигурността идва не от летенето на дроновете, а от моментите на политане или кацане, съгласно Стив Райт, доцент по аерокосмическо инженерство в UWE Bristol. „ Става дума за първата и последната част от полета. Проблемът е какво се случва, когато си на няколко метра от хората “, споделя той.

Интересен въпрос, над който ще се работи, е по какъв начин хората възприемат летящите над главите им дронове. За мнозина това може да наподобява досадно и натрапчиво. Специалистите обаче са безапелационни, че усещанията на хората се трансформират, когато знаят, че въпросните летящи машини дават някаква значима услуга, да вземем за пример незабавна здравна помощ, доставка на поща, на медикаменти.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР