Дойде времето за подписване на новите декларации ЕС-НАТО, заяви генсекът

...
Дойде времето за подписване на новите декларации ЕС-НАТО, заяви генсекът
Коментари Харесай

Столтенберг: Дойде времето за подписване на декларация между ЕС и НАТО

Дойде времето за сключване на новите заявления ЕС-НАТО, съобщи генсекът на Североатлантическия съюз Йенс Столтенберг по време на срещите в понеделник с ръководителката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен в Брюксел.

„ Сътрудничеството сред НАТО и Европейски Съюз способства за сигурността и стабилността, ето за какво имаме вяра, че е време да се споразумеем за нова взаимна декларация за развиване на партньорството “, написа Столтенберг в Туитър. Съвместната декларация на Европейски Съюз и НАТО трябваше да бъде подписана още през 2021 година, само че това не се случи по незнайни аргументи. Това лято Европейски Съюз съобщи, че чака прогрес в договарянията сред алианса и НАТО по нова взаимна декларация за съдействие след утвърждението на европейската отбранителна тактика „ Стратегически компас “ и приемането на нова стратегическа идея за алианса на срещата на върха в Мадрид през юни тази година.

Трябва да се означи, че новата европейска тактика планува основаването на сили на Европейски Съюз за бързо реагиране, които могат да работят самостоятелно от НАТО. В същото време представителите на Европейски Съюз акцентират, че НАТО остава главната организация за гарантиране на сигурността на Европа.

Според европейски източници новата взаимна декларация на Европейски Съюз и НАТО ще би трябвало да отразява „ геополитическия подтекст “, нови и съществуващи области на съдействие, в това число киберсигурността, галактическата сигурност, злонамерените технологии, въздействието на климатичните промени върху сигурността, битката с дезинформация и интервенция във вътрешните работи, съдействие в планирането на защитата. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР