Доцент Андрей Иванов е окончателно оправдан по делото за престъпление

...
Доцент Андрей Иванов е окончателно оправдан по делото за престъпление
Коментари Харесай

ВКС: Андрей Иванов е невинен за присвояване на 18 милиона

Доцент Андрей Иванов е дефинитивно оневинен по делото за закононарушение по работа в качеството му на шеф на катедра и на клиника във ВМА. Това е решението на Върховния касационен съд.

От 2000 до 2017 година доцент доктор Андрей Иванов е шеф на Катедра „ Образна диагностика “ на ВМА и шеф на Клиниката по КТ и МРТ.

С Решение № 60180/12.04.2022 година по наказателно дело № 584/2021 година тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя в действие решението на Военно-апелативния съд по в.н.о.х.д. № 53/2018 година

Делото е формирано по митинг против въззивното решение, с което е доказана присъда от 02.05.2018 година на Софийския боен съд. С нея подсъдимият Андрей Иванов е приет за невиновен по повдигнатото обвиняване за закононарушение по работа (чл. 282 от НК) – за това, че в интервала от 10.02.2005 година до 31.12.2014 година във Военномедицинската академия (ВМА) в качеството си на длъжностно лице – доцент, шеф на Катедра „ Образна диагностика “ и шеф на Клиника „ Компютърна томография и магнитно-резонансна томография “ в МБАЛ – София към ВМА, е превишил правата си и не е извършил служебните си отговорности за да набави за себе си полза (заплати от Самостоятелна медико-диагностична лаборатория „ Астра “ АД) и полза за другиго – „ Астра “ АД, като от действието са настъпили неимуществени и имуществени нездравословни последствия за ВМА в размер на 17 865 978,61 лв., закононарушението съставлява изключително тежък случай и е осъществено от лице, заемащо отговорно служебно състояние.

Съдебният състав на Върховен касационен съд приема митинга за безпочвен. Върховните съдии показват, че въпросът за изначалната неизясненост и вътрешна противоречивост на предявеното против подсъдимия обвиняване е бил подложен на разискване още пред първоинстанционния съд, който го е разискал изцяло официално и незадълбочено.

Съдът обаче е пропуснал да съобрази, че в обвиняването се съдържа вътрешна противоречивост, която се отнася до централните въпроси, подлежащи на разглеждане в наказателния развой – в какво се състои действието (действие, безучастие, цялост от дейности или бездействия, налице ли е фактическо затруднение при осъществяването на действието и пр.), а оттова и в какво се показва неговата противоправност и социална заплаха, по какъв начин деецът се е отнасял към осъщественото и към последствията му (т. е. в какво се показва субективното му отношение) и не на последно място в какво се показват нездравословните последствия и какъв е техният размер.

Според тричленния състав на Върховен касационен съд прокурорът е употребявал метод при формулиране на обвиняването, който освен е утежнил ненужно фактологията с многократното ѝ преместване посредством техниката на copy-paste, само че и на практика е позволил нееднозначност при изложение на изпълнителните действия по обособените пунктове, дефинирайки част от тях посредством друга форма на изпълнително действие по член 282 от Наказателен кодекс, при съществено разбъркване и припокриване в обвинителните изказвания в кои от случаите се касае до отговорности, права и/или пълномощия на подсъдимия, без ясно да е отграничено по силата на кой източник на положително уредени правила за държание по работа деецът е работил в прорез с тях за всяко едно от действията, посочени като детайли от незаконната му активност.

Подсъдимият не е кадърен индивид на вмененото му закононарушение по член 282 от Наказателен кодекс, заради което законосъобразно е оневинен от следените инстанции, написа в правосъдното решение. Осъществяваната от него активност по работа, която е предмет на обвиняване, не е обществена по своя темперамент, в нея не се съдържат детайли с публично-правен темперамент, предполагащи осъществяване на господарски пълномощия.

По естество и наличие в съответния случай тя не може да докара до накърняване на защитимия обект по гл. VІІІ, раздел ІІ на Наказателен кодекс – „ Престъпления срещу активността на държавни органи, публични организации и лица, изпълняващи обществени функции” – „ Престъпления по работа “. Касае се за здравна активност и запас, нужен за реализирането ѝ, а той е бил предмет на договаряне в частно-правни облигационни връзки, по които подсъдимият не е бил страна нито в качеството си на шеф на клиника или катедра във ВМА, нито в качеството си на представител на „ Астра “ АД.

Правилно е заключението на въззивния съд, че като шеф на катедра и клиника подсъдимият дава отговор на критериите за длъжностно лице по член 93, т. 1, б. „ б “ от Наказателен кодекс, защото в действителност е изпълнявал управителна работа. Но длъжностното качество на дееца е единствено един от детайлите, които следва да се преценят при обмислянето изобщо на въпроса осъществено ли е закононарушение по работа и по-конкретно такова по член 282 от Наказателен кодекс. Когато инкриминираната активност, упражнявана от дееца, има разнообразни характерности от обществените, без значение от това че той е длъжностно лице, той не следва да носи отговорност за закононарушение по член 282 от Наказателен кодекс, безапелационни са висшите съдии.

Осъществяваната от подсъдимия активност като шеф на катедра и като шеф на клиника по предписание е ръководно- организационна, само че не във връзка обществен запас, а във връзка здравната активност и в частност – диагностично-лечебната активност, научно-изследователската и обучителната активност, развивани в посочените две звена на ВМА. Затова, без значение от длъжностното качество на подсъдимия, той не е кадърен индивид на закононарушение по член 282 от Наказателен кодекс при по този начин препоръчаната от държавното обвиняване структура на закононарушение по работа.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР