Доматите в супермаркета изглеждат перфектно. Но радостта ни бързо изчезва

...
Доматите в супермаркета изглеждат перфектно. Но радостта ни бързо изчезва
Коментари Харесай

Как и защо доматите загубиха вкуса си

Доматите в супермаркета наподобяват съвършено. Но насладата ни бързо изчезва още с първата хапка: усетът им е като на пластмаса. А преди години ядяхме сочни и дъхави домати…

Какво и защо промени усетът на обичания домат?

Група откриватели, отпред с доктор Алисдар Ферни от “Max Planck Institute of Molecular Plant Physiology ” считат, че са намерили отговора. Според тях през годините зеленчукопроизводителите са наблягали главно на идентичното алено оцветяване на доматите – за сметка на усета.

Клиентите избират положителни на тип зеленчуци, настояват производителите. Проблемът обаче е, че под лъскавата обвивка постоянно се крие напряко “пластмасов ” вкус. Причината е смяна на ДНК, която води до постоянен червен цвят, само че това в това време води до намаляване съдържанието на въглехидрати, т.е. захари, и други субстанции в зрелия домат, написа сп. „ Сайънс “.

Тази инцидентна разновидност на гена SlGLK2 е открита преди към 70 години и от този момент производителите внимават да няма зелени петна по узрелите домати. Става дума не за генно инженерство, а за елементарна селекция на желани сортове.

Днес доста малко сортове са без тази генетична смяна – най-вече тези, които се създават в персонални стопанства.

Генът, който „ не работи “ в всеобщото произвеждане, трансформира домата в нещо като автомобил, който е слязъл прекомерно рано от поточната линия и е без мотор и колела. Белтъкът, който е „ стопиран “, с цел да бъде прекрасен цветът, дава отговор за натрупването на хлорофил и с това за фотосинтезата в плода. По-голямата част от фотосинтезата, при която растенията създават въглехидрати, се случва в листата. Но узряващият домат поема към 20% от тази работа. В мутиралите домати таман този развой е много под оптималното. Освен захар на тях им липсва и потребният пигмент ликопен.

Проблемът може да се реши още веднъж със селекция, стига производителите и търговците да дойдат на себе си и да решат, че не външния тип, а усетът на доматите е най-съществен!

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР