Добрич. Чрез колекцията от накити в нашия музей и днес

...
Добрич. Чрез колекцията от накити в нашия музей и днес
Коментари Харесай

Лена Кирилова, етнограф: Чрез колекцията от накити в нашия музей и днес можем да се докоснем до красотата и магията на народното изкуство

Добрич. Чрез сбирката от украшения в нашия музей и през днешния ден можем да се докоснем до хубостта и магията на националното изкуство, до българския мурафет, а късчетата опазена старост, съхранявана във фонда на Регионален исторически музей (РИМ) - Добрич, постоянно ще очарова всеки, който има очи и сърце за хубостта на нашето културно завещание. Това съобщи Лена Кирилова, основен организатор в Етнографска къща - Добрич, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” – Варна . По думите на експерта едни от най-изящните и красиви украшения, съхранявани в добричкия музей, са част от неповторимата сбирка „ Славински “. Тя съдържа 60 накита за глава, като прочелници, аскии, диадеми и други и украшения за тяло - колиета, пафти, гривни.

Артефактите са събирани в продължение на доста години от разнообразни краища на България от актрисата Роза Попова и нейния брачен партньор поета Стоян Попов, прочут под псевдонима Чичо Стоян. По време на Втората международна война тази сбирка става владеене на писателя Петър Славински, а по-късно е дарена от него на Регионален исторически музей - Добрич във връзка 1300-годишнината от основаването на българската страна, която беше маркирана през 1981 година

„ Разнообразни по предопределение, метод на направа, форма и декорация, накитите в музейната сбирка се отличават с ярка автентичност и висока художествена стойност. Изключителното благосъстояние от форми и декорация, прецизната направа, са удостоверение за висок естетически аршин и живописен нюх у тогавашните майстори куюмджии. Особено забавен накит е диадемата или още както се назовава кръжилото. По тип и значение тя припомня болярската диадема от епохата на българското Средновековие. А подбрадникът под нея е по всяка възможност обогатяване на украсата към сукайното забраждане, притежател на остарели славянски обичаи. Силно усещане вършат и двете игли. Като накит те също са познати от Средновековието. Едната се отнася към по този начин наречените чомолушки. Има биконична форма, с филигранни кръстчета и декорация с гранули. Ползват се нормално като се забождат към забрадката “, описа етнографът. Освен това сбирка „ Славински “ съдържа 11 пафти. С тяхното основаване и битуване продължава антична традиция на прабългарите при украсата на колани. „ Четири от пафтите са продълговати, а останалите единични чифтове са кръгли, палметовидни, с богата декорация - растителна, геометрична, филигранна и голям брой изображения на двуглави орли, кръстове и птици “, добави Лена Кирилова.

Тази сбирка съдържа и 6 колиета. Те се отличават с извънредно огромно многообразие от форма и декорация - цилиндрични пластинки, ажурни пластинки, кръгли плочи с декорация, приложения от цветни камъни, преносими розети. Тези украшения припомнят необятната яка към облеклото на българската аристокрация от времето на феодализма. Тогава доста мощно е било културното въздействие на Византия. Има и други артефакти, част от сбирка „ Славински “ - висулки, косичници, прочелници, гривни. Те са били необятно познати във всички етнографски области на страната, уточни експертът. „ Изработката им се отличава с изключително майсторство, по тази причина в предишното „ занаятчия “ е било предопределение и последователност по пътя на една вековна традиция “, сподели Лена Кирилова. В сегашните изключителни условия РИМ - Добрич предлага виртуално показване на сбирката „ Накити “ към своя отдел „ Етнография “. Тя е налична на Facebook страницата на Етнографска къща - Добрич.

Жулиета НИКОЛОВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР