До началото на юли Европейският съюз (ЕС) ще поеме ангажименти

...
До началото на юли Европейският съюз (ЕС) ще поеме ангажименти
Коментари Харесай

До влизането в Евросъюза и НАТО. ЕС се ангажира със сигурността на Украйна

До началото на юли Европейският съюз (ЕС) ще поеме задължения за сигурността на Украйна в границите на отбранителната ѝ акция против Русия . Те се отнасят до политическа, военна и икономическа помощ и би трябвало да останат в действие, до момента в който Украйна се причисли към Европейски Съюз и НАТО .

Това заяви немският ежедневник, който се е срещнал с плана на документа, систематизиран като " конфиденциален ". По него посланиците на 27-те страни членки Европейския съюз (ЕС) са постигнали единодушие, а сега договорът се разисква сред Европейската работа за външна активност и държавното управление в Киев.

Новината идва на фона на засилена съветска експанзия против Украйна и на украинската отбрана в Харковска област.

Документът планува на Украйна да бъдат предоставени съвещания до 24 часа след евентуална експанзия против страната. Въпреки това, както отбелязва Велт, съглашението изключва директното присъединяване на бойци от Европейски Съюз в бойни интервенции против Русия .

Размерът на фонда за помощ за Украйна да доближи 5 милиарда евро през 2024 година, планува още документът. Той може да бъде в допълнение повишен според от потребностите на украинската войска и опциите на страните от Европейски Съюз.

Брюксел дава обещание на Украйна продължение на доставките на оръжия, продължение на образованието на бойци, помощ при реформирането на бранша за сигурност, поддръжка при разминирането на страната и съдействие в битката с хибридните закани и хакерските атаки.

" Европейският съюз и неговите страни членки играят основна роля за непосредствената и дълготрайната сигурност и резистентност на Украйна посредством военна, гражданска, филантропична, финансова, комерсиална и икономическа помощ, настаняване на разселени лица, поддръжка за промени, възобновяване и преустрояване, както и посредством ограничаващи ограничения и дипломатическа поддръжка ", се споделя в документа.

Европейски Съюз желае да поеме уговорките за сигурност най-много заради натиска на държавното управление в Киев, отбелязва Велт. Тези задължения са също толкоз правно необвързващи, колкото и двустранните съглашения за гаранции за сигурност. Според вътрешна информация на Европейски Съюз до момента единствено седем страни членки са дали такива гаранции - Германия, Дания, Франция, Италия, Финландия, Нидерландия и Латвия.

Други осем страни - Словакия, Унгария, Хърватия, България, Кипър, Ирландия, Австрия и Малта - отхвърлят да сключат съглашения. Швейцария и Турция също не са съгласни да сключат контракта.

От месеци насам френският президент Еманюел Макрон отхвърля да изключи опцията за изпращане на войски от средите на западните съдружници на Киев в Украйна. Запитан непосредствено в средата на март, той сподели, че " всички тези разновидности са вероятни ".

Руският президент Владимир Путин се пробва да показа военните доставки за Украйна като индикация, че НАТО и Западът към този момент де факто са въвлечени в спора.

Съединените щати и другите поддръжници на Киев отхвърлят това изказване. Те, както и НАТО, внимателно лимитират присъединяване си, с цел да не дадат на Москва превъзходство във войната в Украйна, която заплашва интернационалния ред и суверенитет.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР