Искахме реформа в службите, за да не се занимават те

...
Искахме реформа в службите, за да не се занимават те
Коментари Харесай

Българите са пред исторически избор – или продължаваме към Европа с бързо повишанате на доходите, или се връщаме към постната пица с бухалки

Искахме промяна в службите, с цел да не се занимават те със събиране на компромати, а да борят корумпираните, само че ГЕРБ и Движение за права и свободи не ни разрешиха, сподели лидерът на листата на ПП-ДБ за област Бургас

Бившият министър председател е лидер на листата на ПП-ДБ за Втори МИР Бургас. Появата му в района несъмнено е попадение – освен за локалните структури на „ Промяната “ и „ Демократична България “, само че и поради обстоятелството, че отсега нататък ще бъде директно зает с проблемите на региона.

- Акад. Денков, за какво смятате, че се завръща „ постната пица с бухалки “, както казахте в речта си пред Народно събрание?

- Видяхме няколко случая, в които беше тествано или да се вдигнат цените, или да се спестят средства. От една страна даваме за Великден 50 млн. лв., а от друга – пробваме дали не можем да вземем от пенсионерите 100 млн.лева. За благополучие тези проби не минаха поради мощната социална реакция. Същият сюжет имаше и за детската болница. Това е методът на проба-грешка, който ни бе добре прочут до този миг. От него идва „ постната пица “, тъй като парите, които сякаш се икономисват, в края на годината се раздават на доближените на ръководещите. Колкото до бухалките, дребният и междинен бизнес е доста обезпокоен, че ще се върне рекетът от времената, в които управляваха ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Какво ще направи ПП-ДБ, с цел да спре тази " постна пица с бухалки "?

- Ще реагираме оптимално бързо, когато забележим, че има подобен опит. Уверихме се, че това работи. По отношение на пенсионните вноски, защото знаем какви са процедурите, изчакахме три дни и тъй като нямаше никаква реакция се обадихме и казахме, че би трябвало да е 11, а не 10. В идващия час някой потегли да изяснява, че надали не сме разбрали. По същия метод и за детската болница  - бяхме първите, които реагираха доста остро. В този случай имаше и социална реакция, която бе доста мощна и даде резултат.

- Вие какво виждате в проблема с детската болница. Опит за лобизъм или…

- Познавам този случай сносно. Опитът да бъде осъществена тази болница е от години. И тъй като за всички е ясно, че в случай че бъде построена частна детска болница, ще изсмуче всички фрагменти, които биха били подобаващи за основаването на националната болница. От три години ние не отстъпваме от нашата позиция, само че очевидно с идването на служебното държавно управление, някой реши, че може да осъществя този частен план. Е, видяхте, че не стана.

- Какво предвиждаше актуализацията на здравна карта, за която вие настоявахте?

- Това е един превъзходен инструмент, който за жалост от много време не е обновен. Картата демонстрира в даден район, примерно към Бургас, какъв брой хора с типични болести и проблеми има и оттова сравнява наличното  здравно обслужване. Така незабавно се вижда дали има дефицит на лекари и услуги. Идеята беше държавата да оказва помощ за разкриването на нужните здравни заведения, само че това да става стратегически, да е ясно, че хората имат потребност от такива лечебни заведения и експерти. Ние предложихме мораториум върху откриването на нови лечебни заведения, до момента в който не се актуализира тази здравна карта, само че това не беше признато. Ако картата бъде обновена, ще забележим, че ние нямаме потребност от лечебни заведения в София или някой различен от огромните градове, а има доста други места, където се регистрира дефицит на здравни заведения и експерти. 
 Акад. Николай Денков ще е покровител на бургаските дела в Народното събрание или изпълнителната власт
- Какви условия ще сложи ПП-ДБ при сформирането на идващото държавно управление и кое е това нещо, от което няма да отстъпите?

- Ясно е, че методът към държавно управление ще зависи от това какви са резултатите от изборите. Ако сме първа политическа мощ, ще поемем самодейността, търсим съидейници и методът е същият, както в този момент – цели, стратегия, задания. Който е подготвен да работи с нас, ще обсъждаме по какъв начин да управляваме. Да напомня, че когато нямаше друга опция, направихме държавно управление с Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ и то работи, до момента в който не бе съборено от една от партиите. Последният кабинет го съставихме с поддръжката на ГЕРБ, а към тях се прикачи и Движение за права и свободи. Но главното е не кой се е закачил, а по каква стратегия работихме. В момента, в който взеха решение, че желаят да сменят програмата и да наклонен от това, което сме заложили, ние казахме, че не сме съгласни и държавното управление падна. За идващия път отново слагаме цели, задания и това, което към този момент няколко пъти споделяме, че до момента в който Пеевски ръководи и Движение за права и свободи, и ГЕРБ и Борисов работи дружно с него – ние с тях няма по какъв начин да управляваме.

- Вие хипотетично ще съберете болшинство с ГЕРБ, само че смятате ли, че те са склонни да ръководят единствено с Вас?

- Те може и да желаят, само че ние не желаем, тъй като в най-важния миг – при ротацията видяхме, че Пеевски и Борисов „ счупиха “ държавното управление в средата на интервала, за който имахме стратегия. Тогава беше доста по-подходящо да продължим, да си свършим работата и да обсъждаме какво следва. При състояние, че те в един доста по-подходящ миг смъкнаха кабинета, тъй като взеха решение, че ще завоюват повече от изборите, не виждам по какъв начин ще можем да работим с тях, в случай че значително дефинират какво би трябвало да се случи.

- Казахте, че България е замязяла на „ Страната на чудесата “ като на Алиса. Във връзка с това, в случай че в този момент бяха договарянията за ротация, щяхте ли да отстъпите в някои точки и кои са те?

- Имахме разнобой по три точки. Първата бе обвързвана с главните промени – тези, които би трябвало да се случат, с цел да бъде обективна правосъдната система, с цел да има битка с корупцията. Там преговорният екип на ГЕРБ отхвърли да постави периоди, а това е като „ Ще ти купя колело, само че различен път “. За нас сходно държание бе недопустимо. Второто, за което имахме доста съществено разминаване, беше обвързвано с това по какъв начин се вършат състезания. Ние искахме да са транспарантни, а и ГЕРБ, и Движение за права и свободи желаят тези състезания да са нагласени, с цел да си сложат определените хора. Третият разнобой бе поради промяната в службите, виждаме, че те се занимават със събирането на компромати, вместо да борят корумпираните.

- Какви бяха достиженията на вашия кабинет и елементарно ли обяснявате на гласоподавателите си за какво сформирахте така наречен „ Сглобка “?

- Няколко неща са явни, елементарно доказуеми, с цифри, които всеки може да ревизира. През последните 3 години с бюджетите на Асен Василев и тази икономическа политика, ние настигаме три пъти по-бързо междинните европейски равнища, в сравнение с при ГЕРБ. През тези три години, макар войната, пандемията и енергийната рецесия, се оказа, че доста по-бързо настигаме Европа. Това нещо хората го усещат. Още им е мъчно да повярват, че тази наклонност е устойчива, само че пенсионерите го усещат по пенсиите си, минималната заплата беше изменена с над 20 %.  Даже има абсурд – когато направихме държавното управление, имаше ужасно доста рецензии, само че откакто не се реализира ротацията, започнаха да ни подлагат на критика за какво не продължаваме. Ясно е, че хората са усетили, че има изгода. Това е, което би трябвало да убедим българите, че имат единствено един избор – или продължаваме към Европа с по-бързо настигане на приходите, с рекордни вложения, каквито имахме през миналата година, с понижаване на неравенството, или се връщаме на „ постната пица “, където всички вероятни средства се прибират, не се дават на хората, с цел да може по-късно олигарсите да получат техния дял от „ мазнинките “, както ги назовава Борисов.
 Част от екипа на ПП-ДБ във Втори МИР Бургас. С тях е и лидерът на евролистата Никола Минчев
- Посетихте университет „ Проф. доктор Асен Златаров “ за представянето на Факултет по фармация. Какво направи вашето държавно управление в поддръжка на този план?

- Миналата година се оказа, че по разпоредбите за банкет на студенти Факултетът по медицина трябваше да одобри единствено 13 студенти, което е извънредно незадоволително и имаше питане какво може да се направи. Променихме разпоредбите, тъй като имаше смисъл и отворихме 40 места за този факултет, което дава непоклатимост. В прочут смисъл спасихме факултета. Отделно отпуснахме средства за нов архитектурен план за фармацевтичен факултет, който към този момент видяхме. Той е прелестен. Третото значимо нещо е, че картата за висше обучение, която съумях да въведа през 2021 година, макар сериозната опозиция, доста ясно сподели, че в Бургас и района има място за доста повече висше обучение. Това даде аргументация и кураж на управлението на университета „ Проф.д-р Асен Златаров “ да търси развиване. Мога да кажа, че през днешния ден видях доста положително развиване на този ВУЗ. Поздравления и за някогашния ректор проф. Миткова, както и настоящия проф. Бозов.

- Като предстоящ народен представител от Втори МИР да чакаме ли поддръжка от Вас за основаването на студентски град в Бургас?

- Това е нещо, по което би трябвало да работим дружно с локалните управляващи. Инициативата е прелестна. Сигурен съм, че тук няма да има партийни пристрастия, всички ще го поддържаме. С Асен Василев сме обсъждали, че би трябвало да се направи фонд сред 100 и 200 млн. лв. годишно, с който да се поддържат инфраструктурните планове на университетите.

- Това ли са вашите съществени акценти в програмата за висшето обучение?

- За висшето обучение също така, за което стана дума, е доста значимо да сe поддържат тези ограничения, които са свързани с достъпа и качеството. Например – безплатното обучение. Не разбирам за какво другите партии блокираха тази мярка, тъй като има значително студенти и родители, които споделят, че за тях таксите са проблем. Отделно осигурихме 200 млн. лв. за ремонт на общежития и градеж на нови. Някак си не схванаха тези, които стопираха концепцията за гратис висше обучение, че доста хора в България имат проблем с издръжката на студентите. Има и други ограничения, свързани с препоръка, акредитация, коопериране сред ВУЗ-овете, които могат да подобрят значително качеството.
 Акад. Николай Денков в диалог с поданици на Бургас
- Как ще обърнете тренда и ще върнете младежите в България? В последните години като че ли се вижда известна наклонност в тази посока, само че към момента е прекомерно слаба.

- Така е, има смяна в наклонността. През последните 4 години, без изключение, повече хора са се заселили в България, в сравнение с са напуснали. За 2023 година са 40 хиляди индивида – един дребен град. Така че посоката се обърна, а и към този момент имаме повече родени бебета. Причините са струпване на ограничения, които оказват помощ на родителите – безплатните детски градини, нараствания данъчен заем от 60 на 600 лв., настрана има нарастване на помощите при бременност и раждане. Всъщност България е едно прелестно място. В Бургас, да вземем за пример, може да живееш отлично, стига да имаш положителни приходи. Това е главният проблем, който би трябвало да се реши. Ние считаме, че ще се реализира посредством една естествена европейска политика, каквато осъществяваме. Тя е много друга от другата, в която се пестят пари от всичко, с цел да има в края на годината разхищаване за инфраструктурни планове. Добре е да се подчертае, че по времето на ГЕРБ неравенството в България толкоз се усили, че ние стигнахме до равнищата на Боливия, Камерун, Централно африканската република (ЦАР). Това неравноправие е извънредно нездравословно, тъй като имаме доста хора – пенсионери и работещи, под линията на беднотия. Нормалната европейска политика е да се вдигнат приходите за всички и тъй като имаме да наваксаме повече, се усилват при тези с ниските приходи и пенсии, с цел да се понижи неравенството и родителите да не се тормозят за децата си и да се върнат в България.

- Вие като министър председател прокарахте една забавна стратегия – за общинските планове, само че в действителност чия беше концепцията, тъй като Бойко Борисов твърди, че е негова?

- Идеята е на Асен Василев и районния министър Андрей Цеков. Първо я обсъдихме в нашия формат, след което беше показана в Народно събрание. Да, несъмнено, без поддръжка от народните представители нямаше по какъв начин да се осъществя, само че в случай че върнете малко обратно, ще видите, че Асен Василев приказва за тази концепция най-малко от две години. Тя не е нова. Сега успяхме да я развием, да се създадат плановете, да изградим разпоредбите и да я създадем устойчива. Всички назовават тази стратегия гражданска война във финансирането на инфраструктурните планове на общините, тъй като до момента нищо сходно не се е случвало. Само за съпоставяне, в последния кабинет Борисов за 4 години общо плановете, които са финансирани, са за 170 млн.лева. Ето това е постната пица. Сега единствено за няколко месеца има 2 хиляди плана за над 1 млрд.лева, а общата сума за 3 години е над 4 милиарда лв.. Това е напълно различен метод за подкрепяне на общините.

- Какви са уговорките, които поемате към Бургаска област?

-Със сигурност ще оказвам помощ и в областта на висшето и приблизително обучение, както и с опциите за привличане на вложения. Бургас е отлично място за живот и в случай че се привлекат вложители с висока добавена стойност, ще се вдигнат заплатите и стандартът в града. Но това може да се случи само ако тук има положителни експерти. Заради това развиването на образованието е основно за района.

Тези районни планове, за които доскоро говорихме, са по този начин планувани, че в случай че някой успее по-бързо да извърши задачите си, могат да се провиснал спомагателни средства. Така че ще оказвам помощ на общините от района да привлекат това финансиране.

Третото, което е доста значимо – би трябвало да спрем опитите да се блокира работата на рафинерията. Аз фактически бях сюрпризиран от апелите на Делян Добрев и Делян Пеевски – да се спре съветският нефт за три дни. Това означаваше рафинерията да спре да работи. Защо са го правили – не знам. Положихме много старания, с цел да се премине към неруски нефт, само че по метод, който да резервира работата и потенциала на рафинерията, тъй като е свързано както с работата на хората тук, по този начин и е сериозен източник на доходи към бюджета, в случай че работи вярно.

Вижте още във видеото:



 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР