До един от социално най-полюсно приеманите паметници в последните месеци

...
До един от социално най-полюсно приеманите паметници в последните месеци
Коментари Харесай

Роди се "Контейнер" за култура в градска среда

До един от обществено най-полюсно одобряваните монументи в последните месеци – този на Съветската войска в София, се откри ново пространство за просвета в градска среда. Откритата кутия, която припомня на ефирен екран, се явява отговор на другата, самостоятелна българска просвета, която занапред ще се съвзема от COVID-пораженията върху връзката изкуство-публика. Мястото носи името " Контейнер " и е дело на " Студио за документален спектакъл " Vox Populi " – група съидейници, които преди 10 години срещнаха българската аудитория с жанра документален спектакъл. 

" Контейнер " потегля от концепцията за спектакъл, който е забележим и пресреща хората по техния пешеходен трафик – наличен, обществен, реактивен. „ Избрахме Паметника на Съветската Армия, тъй като не се опасяваме от комплицираното минало, тъй като знаем, че театърът вирее в конфликтна среда и имаме вяра в изкуството като обществен жест, като човечен акт, като най-чистото знаме на мира и близостта сред хората “ – споделят основателите му. 



основателката на Студиото за документален спектакъл и режисьор Неда Соколовска изясни, че това ще бъде сцена, на която ще бъдат представяни самостоятелни продукции, като приоритет ще имат произведения, които имат обществен темперамент и ангажираност, които са свързани с настоящи публично значими тематики. „ С огромен приоритет за нас са куклени, детски представления “, сподели още режисьорът.

Сценичният павилион на VOX POPULI се осъществя с поддръжката на Столична община и е част от Календара на културните събития на София. Сцената навън ще предлага културно наличие до края на октомври, а програмата му може да намерите. 

Снимки: Фейсбук / @studiovoxpopuli
По обявата работи: Иван Петров
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР