Днес пак гледах . Вчера и аз бях категорична, че това

...
Днес пак гледах .
Вчера и аз бях категорична, че това
Коментари Харесай

Който е безгрешен, нека пръв хвърли камъка! |

Днес отново гледах .

Вчера и аз бях безапелационна, че това е насмешка - с този пост, с българската просвета, с публичността, с това държавно управление и опитите му да върне нормалността. Днес, откакто прочетох толкоз доста зли мнения... мисля друго.

А бре, ние естествени ли сме? През множеството години от съзнателния ни живот минаха измежду крадене, убийства, закани, неловки обстановки на интернационално равнище, явни неистини... То не бяха псуване, завземане на медии, пияни министри, надменност и извъртане, несъответстващи хора, които се кандидатират за президенти, за кметове и какво ли не... То не бяха послушни и паркетни публицисти, угодничене и питки със сол и чубрица, рязане на ленти и безобразничене... а България - опоскана, изоставена, изцяло срината, ограбена, унищожена и мръсна – невидима през прозорците на скъпите им коли - незабелязано стана най-бедната, най-болната, най-несвободната, най-нещастната и най-тъжната, най-корумпираната страна в Европа...

И никой не мъцна.

Хайде апелирам ви се! Когато нас ни обезглавяваха и заглушаваха, нас – тези останали бели врани в медиите, които се опитвахме да съблюдаваме що годе порядъчен професионален стандарт - всички викаха: " Шшшт. Това е персоналната ти история! ".

А в този момент? Ами може би ТОВА е персоналната история на, както сподели новият шеф на Народния спектакъл в bTV, един човек, който се е почувствал зарязан? А белким ние всички - хората на изкуството, поетите, интелектуалците, актьорите, танцьорите, музикантите – не сме изоставени от политиците, откогато сме демократична и свободна страна? Та нас коя власт не ни заби в последна глуха, кой политик не се изгаври с нашето образование, липса на прагматизъм, срам, идеализъм и морал?!

Не пазя обществените изцепки, още по-малко тази – светът е на прага на трета международна война, цели страни мигрират, няма никаква изясненост въобще по какъв начин ще протече животът ни отсам насетне… И да - отново ще изтъквам - никой не може да те изложи по този начин, както ти самичък можеш да се изложиш… Но това не може да бъде мотив за толкоз гневен обществен линч.

Ние през последните години свикнахме на показни убийства, мутренски войни, големи корупционни кавги, режим на медиите, крадене от изключително огромен порядък, закриване на театри, на симфонични оркестри, прекъсване на културни излъчвания, изцяло деградиране на публичния и обществения свят, свеждане на българския живот до ембрионално равнище! Ние свикнахме, че отглеждаме емигранти!

А в този момент за първи път точно тази коалиция желае да вдигне парите за култура… Почти двойно. Няма да убиваме повече артисти и музиканти! Ще се опитаме да развиваме, да поддържаме, да пазим и да обичаме изкуствата, образованието, културата, цивилизацията…

Е, несъмнено, че може да се постави на тази позиция човек с повече опит, с по-голяма биография... За жал в този случай той би бил подвластен от някакви „ кръгове “ и половината съсловие грубо би го мразело. Разбира се, че, също по този начин, един път като станеш представител на Държавата, губиш свободата си. А и ти не си Тръмп, който е персонално определен от американския народ и каквито и нелепости да направи - американският народ ще му ги търпи. Ти си назначен от някого, та общо взето на него правиш неприятна услуга, като своеволничиш... А и Тръмп си заплати изцепките - медиите го унищожиха.

Гледах през вчерашния ден и доста се смях. Критиките са значими, вярно е да бъде подложено на критика такова държание, имат почва, уместни са. Но Филип го прави с финеса и възприятието за комизъм, с които се слави изкуството – то не коли, не заплашва, не беси, не убива, не затрива, не затваря в концлагери – единствено изкуството, единствено то може да каже нещо по този метод – като те накара да се усмихнеш, да се повдигнеш на пръсти.

Но аз бих призовала - айде пък малко по-спокойно! Никой не е умъртвил, не е взел рушвет в изключително огромен размер, не е затворил спектакъл или симфоничен оркестър, не е отишъл пийнал на изявление, не е поругал цели класи, не е злосторничил, не е клеветил, не е лъгал... А сме виждали какво ли не.

Да, съгласна - човек на тази позиция не може да има персонален фейсбук - той към този момент няма другари, няма живот. Той Е страната, той не е себе си. Но да го унищожим, да го обесим, да го затворим в пандиза, да го линчуваме обществено ли? Че се усмихва в неуместно видео???

Спомнете си до през вчерашния ден какви безобразия ставаха и никой не им обръщаше внимание. Публично ставаха! Още по-лошо - затваряхме си очите за тях. Защо? Аз персонално си платих прескъпо рецензиите към културните политики на предходните и свободните мисли и посетители.

А всички тези, които в този момент по този начин сърцато скачат да унищожат един човек - те къде бяха? През всичките тези дълги и мъчителни години, в които мина най-хубавата част от живота ни, та и ние започнахме да мислим по какъв начин и къде да емигрираме - от обезсърчение! Че тук няма потребност от можещи, надарени, почтени и знаещи хора, а единствено от подвластни и послушни?!

Страх.

Ето това се стелеше над България. Сега се диша свободно. Един е по-подходящ, различен не толкоз. Да, неопитни са. Но имат, най-малко към този момент, почтени планове. И никой не може да упрекна това момче, че е крало, че е съсипвало, че желае да унищожи, че е безчинствало на държавната софра, че е влезнало в корупционни схеми, че е умъртвило не един и не два гения, че е доносничело и лъгало, че е унищожавало хора, тъй като не мислят като него, че е прогонило от България цвета на нацията, че е трансформирало напълно езика, метода на говорене, усета на народа, че е промило мозъците, че е заело несъответствуваща и рискова позиция по какъвто и да било интернационален въпрос! Моля се този безразсъден случай да бъде адресиран уместно от държавното управление. И стига обществени клади!

Ще помоля сътрудниците от OffNews да забранят мненията под този ми пост. И ще ви кажа за какво - никак не мога омразата да я претърпявам, нямам толерантност повече. Вероятно и с него е по този начин. Само позволявам. И не желая моят текст да става мотив за още от нея. Тя ще ни затрие. Омразата.

Всекиму е присъщо да бърка, само че единствено глупавият упорства в грешката. Вярвам, че всички, от които зависи бъдещето на българската просвета си дават сметка, че общественото харакири на младия и некомпетентен министър значи единствено едно – да премислят отношението си към нея. Защото тя… е най-съществената инвестиция, която биха могли да създадат. Защото след 100 години никой няма да си спомня нито Атанас Атанасов, нито който и да било от което и да било правителство… само че всички ще помнят Владимир Димитров-Майстора, Пейо Яворов, Йордан Йовков, Георги Марков, Рангел Вълчанов, Тодор Колев, Невена Коканова, Милчо Левиев и Панчо Владигеров, нали? Само казвам…
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР