Днес, 21 декември, настъпва зимното слънцестоене. Това е най-късият ден

...
Днес, 21 декември, настъпва зимното слънцестоене. Това е най-късият ден
Коментари Харесай

Днес настъпва зимата: Пазете се от тъмните сили

Днес, 21 декември, настава зимното слънцестоене. Това е най-късият ден през годината, в който нощта е най-дълга.

Зимното слънцестоене се дефинира по отношение на деня, през който Слънцето е оптимално ниско под хоризонта.

Денят се уважава от дълбока античност. На доста места и до през днешния ден на него се организират обреди, с които се измолва завръщането на светилото, което подарява топлота. На дни като този би трябвало да се борим с всички сили с тъмните сили.

В деня на зимното слънцестоене се гадае каква ще е бъдещата годишна продукция. Ако по дърветата има скреж – чака ни плодородна зърнена година.

На тази преломна дата от декември се месят ритуални пити. Те би трябвало да наподобяват Слънцето.

Днес мракът и злите сили вземат превес. За да се опълчват на мрака хората палят огньове и свещи. Така той се гони от домовете и душите ни. Не би трябвало да разрешаваме на нищо неприятно да застава в връзките посред ни.

Всеки дом в най-късия ден би трябвало да е декориран с иглолистни и вечнозелени растения. Трапезата наложително би трябвало да се отрупана със семена, ядки, плодове. Това ще притегли плодородната година и берекета.

В България зимното слънцестоене се свързва с Игнажден. Традицията повелява на масата да се поставят варива, с цел да стартира зърното да едрее в земята. На този ден се вършат пророчества за идната година – по полазника. С него се дава старт на коледните тържества.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР