Джон Суини бе назначен за ръководител на Шотландската национална партия

...
Джон Суини бе назначен за ръководител на Шотландската национална партия
Коментари Харесай

Политически ветеран е новият лидер на Шотландската национална партия

Джон Суини бе назначен за началник на Шотландската национална партия /ШНП/, застъпваща се за самостоятелност на Шотландия, заяви Би Би Си.


60-годишният Суини съобщи, че за него е „ дълбока чест да бъде определен за водач на ШНП “, откакто Хамза Юсаф подаде оставка предходната седмица.

ШНП удостовери избора на Суини, откакто нямаше други кандидати за поста.

Хамза се отдръпна от поста преди седмица, защото беше изправен пред избор на доверие в шотландския парламент, който щеше да загуби, откакто се отхвърли от младшите си съдружни сътрудници - Шотландската зелена партия.

Суини евентуално ще стане идващият първи министър на шотландското държавно управление, само че въпреки всичко ще му трябват задоволително гласове в Народното събрание.

При представянето на кандидатурата си предходната седмица Суини съобщи, че се впуска в борбата, с цел да „ сплоти ШНП и да сплоти Шотландия за самостоятелност “. Социологическите изследвания обаче сочат, че поддръжката за обособяване от Обединеното кралство е намаляла.

„ Искам да надградя работата на държавното управление на ШНП, с цел да основа съвременна, разнообразна и динамична Шотландия, която ще обезпечи благоприятни условия за всички наши жители “, съобщи Суинни пред поддръжници в Единбург.

Суини е остарял партиен кадър, който ръководеше ШНП от 2000 до 2004 година, когато партията беше в съпротива. Той наследява комплицирано политическо завещание - някогашният водач на ШНП и негов съдружник Никола Стърджън е въвлечена в скандал за финансиране на партията, а вътрешнополитическият пейзаж е изпълнен с провокации. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР