Джакомо Пучиникомпозитор (1858 – 1924)Произход: Лука, Тоскана, четвърто поколение музикантОбразование:

...
Джакомо Пучиникомпозитор (1858 – 1924)Произход: Лука, Тоскана, четвърто поколение музикантОбразование:
Коментари Харесай

Любов, музика и Джакомо Пучини

Джакомо Пучини
композитор (1858 – 1924)

Произход: Лука, Тоскана, четвърто потомство музикант

Образование: Учи музика от татко си и вуйчо си, музикален колеж „ Пачини “, Кралската консерватория в Милано

Най-известни произведения: Оперите „ Вилиси “, „ Едгар “, „ Манон Леско “, „ Бохеми “, „ Тоска “, „ Мадам Бътерфлай “, „ Турандот “

Признание: Златното момче на италианската опера

Думите Любов и Музика разказват живота на композитора Джакомо Пучини. Любовта в операта е трагична, само че - грях или не – не желая да знам сюжета на коя да е опера, даже „ Мадам Бътерфлай ” на Пучини. Сигурен съм, че става дума за трагична обич някъде в Япония, че някой умира - само че за какво и по какъв начин? При тази фантастична музика и пеене, сюжетът не ме интересува.

Либретистите пробват да драматизират, режисьорите желаят великите артисти да са и велики артисти, които пеят в предсмъртни страдания – комично е, не трагично. Има и други като мен, които обожават оперната музика, само че не и оперната театрална тресчица, метода, по който балетът тропа с копитца, а хорът се дуелира против себе си за това ужасно горно до. Но стига съм дрънкал, вместо да слушаме Мария Калас в „ Мадам Бътерфлай “ на Пучини…

От началото на ХVІІІ доникъде на ХІХ век в една тосканска фамилия се сменят четири генерации композитори и музиканти, преди да се роди Джакомо Антонио Доменико Микеле Втори Мария Пучини .

Освен музикалния талант, тези имена са другото му родово завещание. Както и купата „ Музикант на република Лука ”, която обаче единствено наподобява получена по завещание. Просто всеки музикант в рода е толкоз добър, че я получава.

Пучини се ражда през 1858 в Лука, Тоскана . Провинцията, с изключение на с красива природа, е известна с вкусни колбаси, страхотни сирена, прелестно вино и красиви дами. Жителите са фамозни меломани и неслучайно от там са още Каталани, Гаспарини, Бокерини, Джаминиани.

На пет Джакомо получава първи музикални уроци от татко си. Той умира скоро и момчето е поето от вуйчото, а след това от локалния музикален колеж, учреден от татко му. Заедно с това, младежът е диригент и органист в църквата на Бенедиктинците, свири ужасно на орган и е добър импровизатор. Вече композира, въпреки към този момент единствено инструментална музика.

Голямата обич на Пучини към операта е подтиквана от Верди . На 17 той и другари минават пеш 40 километра от Лука до Пиза, с цел да чуят онлайн „ Аида ”. И се вмъкват незаконно в залата часове преди представлението – нямат пари за билети.

Три години Пучини учи в Милано, продължава с инструменталните произведения, само че се среща с поета Фердинандо Фонтана, с който работят по либретата на оперите „ Вилиси ” и „ Едгар ”.

„ Вилиси ” се проваля на конкурс, само че възторжени другари и спонсори я слагат в Милано. Успехът е плевел, а публиката вика създателя на бис 18 пъти. Джакомо продава правата на огромна издателска къща, а тя поръчва нова опера - ражда се „ Едгар ”, който обаче е неуспех, както си дава сметка създателят – поради слабото либрето. Следващия път внимава и за триумфа на „ Манон Леско ” работи с шестима либретисти.
Пучини наподобява доста повече като правоприемник на Верди, в сравнение с който и да било другБърнард Шоу
„ Леско “ е сложена в Лондон, а хлевоустият Бърнард Шоу написа без капка подигравка: „ Пучини наподобява доста повече като правоприемник на Верди, в сравнение с който и да било различен. ”

С „ Манон Леско ” приключва първият стадий в оперното творчество на Пучини, а „ Бохеми ”, бележи началото на поредност, в която геният му се разпростира неистово. „ Бохеми ” се популяризира като пожар и дружно с последвалите „ Тоска ” и „ Мадам Бътерфлай ” затвърждава славата му като един от най-прочутите композитори на всички времена.

Сюжетът на „ Бохеми ” е френски, само че с детайли от живота на самия Пучини като безпаричен студент в Милано.
Аз живях този Бохем още когато мозъкът ми не беше размесен от никаква мисъл да диря сюжети за опериПучини
„ Аз живях този Бохем още когато мозъкът ми не беше размесен от никаква мисъл да диря сюжети за опери ”, написа той.

С „ Бохеми “ Пучини се вписва в естетическото течение „ веризъм ” – италианска форма на натурализъм, развита първо в литературата, само че трансферирана в операта. Става дума за релативно придържане към характери, тематики и сюжети от живота, за постромантичен метод, разделен от фантастичните истории на предходното потомство създатели.

Наред с Пучини, веристи са Маскани , Леонкавало и Джордано . Първата опера на Пучини, която е напълно в традицията на веризма обаче, е „ Тоска ”. А по какъв начин да пропуснеш „ И звездите блестяха ”, арията на Каварадоси, в осъществяване на Павароти. Или на някой различен.

След тежка автомобилна злополука, Пучини, едвам жив, се възвръща с месеци. Дали поради това или все пак, само че следва най-големият успех - „ Мадам Бътерфлай ”, а след това идва време, в което композиторът не е по този начин деен.

Освен злополуката, въздейства и персоналният му живот, най-много - обтегнатите връзки с жена му Елвира, която ревнува поради аферите му. Една прислужница даже се самоубива, откакто Елвира я упреква в любовна връзка с Джакомо. Затворът едвам се разминава на Елвира поради въздействието на мъжа ú. По подигравка, Пучини тогава в действителност има спекулация, само че не с прислужницата, а с нейна близка…

Още доста такива истории има за него, само че, какво да се прави, нали животът му се състои от обич и музика. Накрая, след популярната последна опера „ Турандот ”, той умира от инфаркт, второстепенен резултат от лекуване за рак на гърлото. Погребан е в Брюксел, където се подлага на новооткритата радиационна терапия. После е изместен в фамилна гробница в Милано, а по-късно – в параклис на вилата в Торе дел Лаго.

Новината за гибелта му идва в Рим измежду зрелище на „ Бохеми ”. Операта е прекратена и оркестърът свири траурния марш на Верди. Но можеха да изсвирят и личния му Агнус Дей като знак, че агнецът божий Джакомо Пучини стъпва към този момент не по земните, а по небесните музикални пасбища

* Становищата, изказани в рубриката, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР