Уесли Ран, Дойче велеКитай отново се опитва да плаши остров

...
Уесли Ран, Дойче велеКитай отново се опитва да плаши остров
Коментари Харесай

Китай плаши със сила, но Тайван има умна стратегия.

Уесли Ран, Дойче веле

Китай още веднъж се пробва да плаши остров Тайван с проява на военна мощ. Тайван обаче не е неопитен, нито безсилен. Страната има подготвена тактика по какъв начин да се отбрани сполучливо от възможни експанзии.

Тайван осъди почналите в четвъртъккитайски военни маневри в регионакато " ирационална провокация " и активизира морските, въздушните и сухопътните си елементи.Пекин счита Тайван за китайска територия, която би трябвало да бъде " обединена " с континенталната част на страната – в това число и със мощ.

За да усъвършенства отбранителните си качества, през последните години Тайпе усили доста разноските за защита и разшири опциите си за водене на война. Островът разчита в огромна степен на тактика, при която с по-малки, само че ефикасни оръжия да се накара Пекин да разбере, че вероятно навлизане на острова би било за него извънредно скъпо и рисковано.

Какво значи асиметрична защита?

Тайван залага на качества, които ще му разрешат да предотврати китайски десант на острова посредством композиция от противокорабни ракети, морски мини и други дребни и относително евтини оръжейни системи. Това включва и потреблението на безпилотни летателни апарати, в това число създадения в страната дрон " Албатрос II ". Освен това евтините муниции и мобилните крилати ракети за брегова защита биха могли да унищожават скъпите кораби и съоръжение на китайските военноморски сили.

Бързите нападателни катери с покритие „ Стелт “, затрудняващо засичането им с радари, както и дребни плавателни съдове, от които могат да се нанасят бързи ракетни удари, са част от това относително на ниска цена, само че много дейно съоръжение. Морските мини и бързите катери за слагане на морски мини също могат да затруднят възможен десант наКитайна острова.

Географски преимущества

Друго преимущество на Тайван е неговото географско състояние: едно огромно навлизане на острова би изисквало разполагането на стотици хиляди бойци в Тайванския пролив, което би представлявало продължителна и сложна интервенция с присъединяване на хиляди уязвими кораби.

Освен това дългият мусонен сезон прави дебаркирането на острова допустимо единствено през няколко месеца от годината. То ще бъде затруднено и от неналичието на повече дълбоководни пристанища или задоволително огромни пространства по крайбрежието, нужни за разтоварване на мощ и техника. Източното крайбрежие на Тайван пък е прекомерно скалисто и съставлява естествена бариера за огромна инвазия. А плитките води по западното крайбрежие биха принудили корабите да хвърлят котва надалеч от брега.

Морските мини в композиция с бързоходни лодки, оборудвани с ракети, могат да ударят нападателите в най-уязвимата им точка. Военноморските елементи на Тайван могат авансово да складират муниции по крайбрежието и на околните острови. А това значи, че китайската войска мъчно ще успее да си обезпечи благонадежден плацдарм заширокомащабна инвазия на острова. Но даже и да успее, планинският терен на острова ще затрудни оптимално напредването на частите, а столицата Тайпе се намира в котловина, заобиколена от всички страни с планини, което основава идеални условия за организирането на надеждна защита.

С методите на партизанска война

В случай че китайската войска успее да нахлуе на острова, Тайван е подготвил градовете си за партизанска война: портативните системи за противовъздушна защита (MANPADS) и мобилните противотанкови оръжия, да вземем за пример ракетните системи (HIMARS) могат да бъдат употребявани за водене на война в градски условия.

Тайван обаче разполага и с по-мощни оръжейни системи. Споразумението, подписано съсСАЩ, разрешава единствено доставки на отбранителни оръжия. В момента Тайван чака доставка на американско военно съоръжение на стойност 19 милиарда $, включващо изтребители, танкове, ракети и по-малки оръжия.

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР