Десетки хиляди израелци протестираха пред парламента срещу спорните планове за

...
Десетки хиляди израелци протестираха пред парламента срещу спорните планове за
Коментари Харесай

Плановете за съдебна реформа в Израел предизвикаха масови протести пред парламента

Десетки хиляди израелци стачкуваха пред Народното събрание против противоречивите проекти за правосъдна промяна , които разделиха страната, оповестява „ BBC “. Израел стана очевидец на някои от най-големите си демонстрации от години, откогато проектите бяха разкрити предишния месец. Ако бъдат признати, те ще лимитират пълномощията на Върховния съд и ще дадат повече дума на държавното управление върху правосъдните назначения. Критиците са на мнение, че това ще подкопае демокрацията, а държавното управление твърди, че промените ще го укрепят.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън наподобява подлага на критика предложенията в настоящия им тип – необикновена стъпка за американски водач да изрази мнение по конституционни въпроси в Израел. В мнения, оповестени в „ New York Times “ в неделя, той съобщи:

„ Гениалността на американската народна власт и израелската народна власт е, че и двете са построени върху мощни институции, надзор и баланс, върху самостоятелна правосъдна система. “

„ Изграждането на консенсус за фундаментални промени е в действителност значимо “ , добави американският държавен глава.

В неделя президентът на Израел Исак Херцог предизвести, че страната е на ръба на парламентарен и обществен колапс . Участието на израелски президенти в политически въпроси е рядко, защото постът се смята за политически неутрална фигура.

Ежеседмични всеобщи митинги се организират в Тел Авив , като десетки хиляди хора показват против промените. Противниците споделят, че проектите ще политизират правосъдната система и могат да доведат до властническо държавно управление.

Правителството, ръководено от премиера Бенямин Нетаняху, твърди, че актуалната система е недемократична , като Върховният съд може да анулира закони, признати от Народното събрание, определен от народа.

Израелският министър на правораздаването Ярив Лавин , който показа проектите, упрекна съперниците си – в това число основния прокурор и основния арбитър на Върховния съд – в устрема да „ извършат прелом “ против Нетаняху, откакто в съда беше подадена петиция за оповестяване на министър-председател неспособен за работа.

Сред плануваните промени способността на Върховния съд да анулира закони ще бъде мощно отслабена . Обикновено болшинство в Кнесета (израелския парламент) също би имало властта да анулира решенията на Върховния съд.

Нетаняху изясни, че проектите ще възстановят салдото сред клоновете на държавното управление и ще спрат правосъдните закононарушения.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР