В понеделник армията на Израел призова жителите на Газа, които

...
В понеделник армията на Израел призова жителите на Газа, които
Коментари Харесай

Най-важното от света през изминалата седмица – Путин положи клетва за нов 6-годишен мандат, а Зеленски уволни началника на охраната си

В понеделник армията на Израел прикани жителите на Газа , които се намират в източната част на град Рафах, да се насочат към „ разширените филантропични зони “. По данни на Организация на обединените нации в Рафах се намират почти 1,2 милиона поданици на Газа , множеството от които са разселени от боевете в други част и на линията.

В същия ден израелският министър председател Бенямин Нетаняху разкри, че военновременният кабинет на страната му е одобрил продължаването на интервенция в Рафах за да принуди „ Хамас “ да освободи израелските заложници и да реализира другите военни цели, които Израел си е сложил във войната против палестинското придвижване.

„ Паралелно с това макар, че предложенията на „ Хамас “ по отношение на преустановяване на огъня са надалеч от настояванията на Израел, Израел ще изпрати работна делегация при медиаторите, с цел да прегледа до дъно опцията за реализиране на съглашение за преустановяване на огъня при допустими за Израел условия “, се добавя в текст, публикуван от държавната канцелария.

В малко изказване израелските военни разясниха, че нанасят прецизни удари в тази част на града , само че ще оповестят повече детайлности на по-късен стадий.

Израел. Снимка: Israel Today, Телеграм

Във вторник израелските сили откриха надзор върху палестинската страна на граничния контролно-пропускателен пункт „ Рафах “ , който се намира на границата на линията Газа с Египет. Говорител на граничните управляващи на Газа е декларирал пред „ Ройтерс “, че пунктът откъм палестинската му страна е затворен поради наличието на израелски танкове.

В сряда Израел отвори пропускателния пункт „ Керем Шалом “  на границата си с линията Газа. От ръководещата пункта израелска работа оповестиха още, че камиони с филантропична помощ към този момент минават през инспекции на пункта. Припомняме, че в неделя „ Хамас “ изстреля ракети от региона на граничния пункт „ Рафах “. Те бяха ориентирани против граничния пункт „ Керем Шалом “, като при офанзивата бяха убити четирима израелски бойци . Пунктът бе затворен след нападението.

В четвъртък стана ясно, че граничният пункт „ Керем Шалом “ още веднъж е бил подложен на ракетен обстрел. Същевременно беше обявено, че египетските въоръжени сили са в положение на нараснала подготвеност, откакто Израел завладя граничния пункт „ Рафах “.

Премиер Бенямин Нетаняху. Снимка: Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו, Фейсбук

На 10 май Нетаняху сподели, че страната му би трябвало да победи въоръжените елементи на радикалната палестинска формация „ Хамас “ в град Рафах в южната част на линията Газа:

„ Трябва да победим „ Хамас “ в Рафах. Досега сме унищожили двадесет от техните двадесет и четири батальона “, добави министър председателят на Израел, като в това време означи, че страната му е изгубила стотици бойци “. Нетаняху изрази вяра, че той и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън „ ще преодолеят някои несъгласия. “

На този декор през миналата седмица продължиха митингите в разнообразни точки на света против войната в Газа . Във вторник студенти в университетите в Оксфорд и Кембридж разпънаха палаткови протестни лагери в университетските кампуси. По този метод те стачкуват против войната в Газа. Подобен протестен палатков лагер беше основан и във Висшето учебно заведение за ориенталски и африкански проучвания в Лондон, предава „ BBC “.

В взаимно изказване основателите на митинга в Оксфорд и Кембридж оповестиха, че не могат да одобряват „ съучастието на техните университети в израелските военни закононарушения против палестинския народ “ . Те упорстват двата университета да разкрият професионалните и финансовите си връзки с Израел и да се разграничат от свързани със страната организации.

Протестни палаткови лагери и окупиране на висши учебни заведения в символ на митинг против войната в Газа има в Съединени американски щати, Канада, Мексико, Франция, Австралия, като тук-там полицията се намеси, с цел да разчисти лагерите.

Владимир Путин. Снимка: Фейсбук

На 7 май президентът на Русия Владимир Путин стартира публично петия си президентски мандат , предадоха международните организации. Припомняме, че президентът, който е на 71 години , беше избран отново на поста на избори през март. Той е на власт от близо четвърт век. През 2020 година Путин промени конституцията на страната, с цел да може да получи правото на два спомагателни шестгодишни мандата, което значи, че той може да остане на власт на доктрина до 2036 година, когато ще е на 84 години.

Първият си шестгодишен мандат Путин стартира през 2012 година , а вторият – през 2018 година След нови конституционни промени през 2020 година той съумя да се кандидатира за изборите тази година, които завоюва с рекорден резултат – 87,28% от гласовете. Някои западни държавни управления обявиха, че преизбирането му е било опорочено, защото гласоподавателите не са имали действителна опция . Това обвиняване беше отхвърлено от Москва, която твърди, че Путин се радва на голямата поддръжка на съветския народ.

На 8 май стана ясно, че Европейският съюз /ЕС/ няма общо мнение , с което да споделя, че Путин не е приет за легален президент на Русия. Говорител на Европейската комисия, съобщи, че Европейски Съюз не е в състояние да признава изборите (в дадена страна), това решение е в ръцете на обособените европейски страни.

В петък бе разкрито, че Путин е предложил за преназначение съветския министър председател Михаил Мишустин , който е на 58 години. Той бе назначен за ръководител на държавното управление през януари 2020 година, като смени на поста тогавашния министър председател и някогашен президент на Русия Дмитрий Медведев. Подобно на други членове на съветския хайлайф Мишустин стана цел на западни наказания по отношение на войната в Украйна.

Буря. Снимка: Pixabay

И през миналата седмица продължиха проливните дъждове в Бразилия . В понеделник беше обявено за 85 починали, като до края на седмицата броят им набъбна до 100 души . Ранените са над 300 души. А повече от 47 000 души се подслониха в особено основани центрове, а над 150 000 души бяха принудени да изоставен домовете си.

В четвъртък украинският президент Володимир Зеленски уволни началника на държавната работа за защита , чиито чиновници бяха виновни за опита за нападение против президента тази седмица, съобщи „ Ройтерс “. Той издаде декрет за уволнението на Сергий Руд , в който не се показва кой ще го замести.

Службата за сигурност на Украйна разгласи, че е хванала двама мъже , полковници от националната армия, упрекнати в заговора  и други висши чиновници.

Освен това Зеленски смени командващия специфичните сили на страната , които работят в окупираните от Москва територии, отбелязва Ройтерс. Това е втората промяна на ръководителя на подразделението в границите на половин година. На мястото на полковник Сергий Лупанчук ще бъде назначен бригаден военачалник Олександър Трепак.

Най-важното от света през миналата седмица – Санчев остава министър председател, а Русия разгласи Зеленски за интернационално търсене

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР