Нивото на реките в засегнатия от наводнения бразилски щат Рио

...
Нивото на реките в засегнатия от наводнения бразилски щат Рио
Коментари Харесай

Нивото на реките в засегнатия от наводненията бразилски щат се покачва

Нивото на реките в засегнатия от наводнения бразилски щат Рио Гранде до Сул още веднъж се повишава след проливните дъждове през уикенда, оповестява „ BBC “. Реките Такуари и Каи са излезли от коритата си и предизвикват нови наводнения навътре в щата. Повече от половин милион души са били принудени да изоставен домовете си , а 145 души са починали при наводненията. Спасителите не престават да търсят изчезнали хора.

Повишаването на равнището на водите на Такуари и Каи е изключително обезпокоително , защото двете реки се вливат в Гуаиба , която към този момент провокира тежки наводнения в столицата на щата Порто Алегре. Големи елементи от града, в който живеят 1,5 млн. души, остават под вода, като историческият център е изключително мощно обиден. Войници патрулират в наводнените квартали с лодки след известия за грабежи .

Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва отсрочи плануваното си посещаване в Чили, с цел да координира дейностите на държавното управление. Държавният глава съобщи, че ще бъдат предоставени незабавни средства за възобновяване на развалената инфраструктура. В събота президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че неговото държавно управление е в контакт с бразилския си сътрудник за даване на помощ. На места жителите, които имат достъп до лодки, оказват помощ за спасяването на хората, блокирани от покачващата се вода .

Иван Бризола съобщи пред „ BBC News Brasil “, че е избавил стотици хора с каяк, макар че не може да плува. 59-годишният мъж от Порто Алегре сподeля, че е взел каяка назаем, с цел да помогне на хората в близкия Каноас, когато водата е почнала да залива кварталите им. Той пресмята, че водата по улиците на Каноас тук-там е била дълбока сред 8 и 10 метра.

Заедно с други доброволци Бризола съумява да трансферира хората от труднодостъпните региони на по-големи лодки . Синът му си дава сметка, че през миналата седмица Бризола е избавил повече от 300 души и безчет домашни любимци.

Наводненията са породени от проливните дъждове , почнали в края на април.

Метеоролозите настояват, че началото на май е било най-влажното време в Порто Алегре за последните 63 години. Учените от ClimaMeter, които изследват рисковите метеорологични условия, настояват, че цикличните дъждове , на които е изложен този регион, са станали по-интензивни заради изменението на климата .

От началото на индустриалната епоха светът към този момент се е затоплил с към 1,1 градуса по Целзий и температурите ще продължат да се покачват, в случай че държавните управления по света не понижат внезапно излъчванията.

Кристиян Шкварек: Защо когато кажем нещо, либералите настояват, че е популизъм?!

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР