Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг откри пролетната сесия на

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг откри пролетната сесия на
Коментари Харесай

Йенс Столтенберг, НАТО: Живеем в опасен свят, където се води пълномащабна война в Европа и Близкия Изток

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг откри пролетната сесия на Парламентарната асамблея на Алианса, която се организира в България. Той означи:

„ За мен е чест да се срещам с парламентаристи от целия свят, тъй като тъкмо парламентите вземат решение какво се прави в НАТО и съставляват демократичните институции, които Алианса пази. “

Столтенберг поздрави Швеция за пълноправното й участие в НАТО и подчертава върху нуждата Алиансът да реагира на изменящата се конюнктура на сигурността .

„ Ние успяхме да се пригодим към един изменящ се свят. На срещата на върха във Вашингтон ще покажем, че НАТО се трансформира и приспособява. Сега живеем в един по-опасен свят и Алиансът би трябвало да реагира на тази сложна конюнктура на сигурността “, съобщи той.

Основната цел на НАТО, съгласно Столтенберг, е попречване на войната и гарантиране на мира .

„ Предотвратяването на войната се прави посредством въздържане и защита. Трябва да се подсигурява, че офанзива против една страна ще провокира отговор от целия Алианс “ , акцентира генералният секретар.

По отношение на нападателната политика на Русия Столтенберг беше безапелационен:

„ Имаме една нападателна Русия, която употребява мощ против съседи на НАТО – Украйна, Грузия, Молдова. “

Втората съществена тематика на идната среща във Вашингтон ще бъде войната в Украйна.

„ Русия би трябвало да спре да атакува една суверенна страна. Това е неприемливо. Съюзниците от НАТО предоставиха невиждана помощ на Украйна. Необходима е и филантропична, и икономическа такава “ , съобщи Столтенберг. Той добави, че 99% от военната помощ за Украйна е предоставена от Алианса, което е разрешило на украинците да освободят 50% от територията, окупирана от Русия при започване на войната.

Столтенберг изрази нуждата от поддръжка за въздушната защита на Украйна :

„ За украинците ще бъде доста мъчно, в случай че не получат поддръжка за въздушната си защита. Недоставянето на обещаното докара до съществени последствия. “

Генералният секретар също по този начин акцентира значимостта на световните партньорства , изключително в Азиатско-Тихоокеанския район:

„ Най-големите снабдители и подкрепящи войната на Русия в Европа са в Азия. “

Той добави, че Китай и Иран дават военна помощ на Русия , до момента в който Северна Корея изпраща муниции. Речта на Столтенберг приключи с апел за единодушие измежду съдружниците в изискванията на по-опасен свят:

„ Живеем в по-опасен свят, в който се води пълномащабна война в Европа и в Близкия Изток. Необходимо е съдружниците да бъдат по-сплотени. “

Димитър Главчев: Ще поддържаме Украйна толкоз дълго, колкото е належащо!

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР