Украинският президент Володимир Зеленски призова западните лидери да окажат натиск

...
Украинският президент Володимир Зеленски призова западните лидери да окажат натиск
Коментари Харесай

Зеленски призова Запада да принуди Русия да сключи мир с Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски прикани западните водачи да окажат напън върху Русия за реализиране на мир с Украйна , като употребяват „ всички нужни средства “ , заяви „ BBC “. В своя тирада, отправена в Испания , Зеленски съобщи, че е нужна „ осезаема насила за Русия “ , защото тя се стреми да „ унищожи Украйна и да продължи напред “.

Украинският водач неведнъж е споделял, че няма да договаря директно с Русия , до момента в който нейните сили не изоставен цялата украинска територия, в това число Крим. Последният му апел обаче е насочен в тъкмо миг, когато Русия реализира забележителни бойни триумфи против Украйна, а Киев страда от дефицит на оръжия , доставяни от Запада. По негови думи Русия изстрелва към 3200 въздушни бомби против Украйна всеки месец.

„ Как да се борим с това? “, запита Зеленски , обръщайки се към репортерите в Мадрид , където се срещна с министър-председателя Педро Санчес .

Украинският президент отхвърли концепцията да предложения Русия на плануваната мирна среща на върха в Швейцария идващия месец. Очаква се в срещата на върха да вземат присъединяване представители от над 90 страни . Предвидено е делегатите да се опитат да очертаят пътя към постигането на обективен и дълготраен мир в Украйна въз основа на 10 претенции, изложени от Киев, които приканват за връщане на всички завзети територии, погашение на компенсации за вредите от войната и основаване на специфичен арбитражен съд, който да преследва и санкционира заслужено съветските военни закононарушения – проект, който към този момент Москва изрично отхвърля. Русия разгласи обществено, че е подготвена за мирни договаряния , при изискване че към този момент завзетите територии в Украйна останат под неин надзор.

В Мадрид Зеленски прикани западните водачи да анулират възбраните за потребление на дарени оръжия за нанасяне на удари по съветска територия. Повечето западни страни, в това число Съединени американски щати, упорстват Киев да концентрира офанзивите си върху съветските сили, окупирали украинска територия.

„ Трябва да работим взаимно и да оказваме напън освен върху Русия, само че и върху нашите сътрудници, с цел да ни дадат опция да се защитим от Русия, “, акцентира украинският водач.

По-рано през днешния ден Русия заяви, че нейните сили са завладяли още две села в източната част на Украйна , защото новата ѝ атака продължава да набира скорост . Постиженията на Русия в североизточната част на страната са най-значимите ѝ от 18 месеца насам, като през това време нейните сили там значително бяха в неизгодна позиция, изключително в региона на Донбас. Зеленски предизвести, че тези триумфи могат да слагат началото на по-мащабна атака , като през вчерашния ден посочи, че Москва активизира интензивно „ още една група войски покрай границата на Украйна “ , ситуирана на към 90 км северозападно от град Харков.

Проблемите в „ Мини Марица-изток “, обещаните компенсации и разкриването на работни места – измежду тематиките на среща на КНСБ

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР