Иранският президент Ебрахим Раиси загина при катастрофа с хеликоптер, протести

...
Иранският президент Ебрахим Раиси загина при катастрофа с хеликоптер, протести
Коментари Харесай

Най-важното от света през изминалата седмица – президентът на Иран загина и протести в Нова Каледония

Иранският президент Ебрахим Раиси почина при злополука с хеликоптер, митинги раздрусаха Нова Каледония , а Русия призна присъединяване на „ Ислямска страна “ при офанзивата на концертната зала „ Крокус сити хол “ – това са единствено част от събитията, които белязаха света през миналата работна седмица.

В понеделник публично се удостовери, че президентът на Иран Ебрахим Раиси и министърът на външните работи Амир Абдолахиан са измежду деветте жертви на хеликоптерна злополука в планински район в северозападен Иран. Трагедията се е разиграла при неприятни атмосферни условия , като породиха спекулации дали те, техническа щета или бойкот са повода за произшествието. Иранските управляващи към този момент не са показали публична причина.

Държавният глава и министърът са се прибирали от среща с президента на Азейрбайджан Илхам Алиев , когато хеликоптерът им липсващ от радарите в изискванията на гъста мъгла. Двамата бяха част от иранска делегация за откриването на язовир на границата с Азербайджан , издигнат взаимно от двете страни. След церемонията иранската делегация потегли назад към Техеран с общо 3 хеликоптера , като единствено този, в който се е намирал президентът, се е разрушил.

Президент Ебрахим Раиси. Снимка: Президентство

Президентът постави клетва през август 2021 година, откакто завоюва изборите с малко под 62% като водещ претендент на политическите хардлайнери и желан претендент и протеже на Хаменей. Съгласно иранската конституция, макар купата президент, той беше номер 2 във властовата подчиненост в страната, защото Хаменей се счита за де факто държавен глава и неговата дума е последна по стратегически въпроси. Хаменей е и висш главнокомандващ на въоръжените сили. Експертите смятаха Раиси за вероятния правоприемник на висшия водач, който навърши 85 години през април, напомня „ Българска телеграфна агенция “.

След случая последваха редица незабавни срещи . Съгласно процедурата, след гибелта на Раиси, властта краткотрайно пое вицепрезидент Мохамад Мохбер Мохбер , след утвърждение от висшия водач аятолах Али Хаменей. До 50 дни би трябвало да бъдат създадени нови избори. Беше разгласен 5-дневен печал, а в четвъртък Раиси беше заровен в свещения град Машхад в североизточната част на страната, където хиляди опечалени извършиха улиците за погребението.

Карим Хан. Снимка: International Criminal Court – ICC

На този декор на 20 май прокурорът на Международния углавен съд Карим Хан разгласи, че желае заповеди за арест на водачи на Израел и палестинското ислямистко придвижване „ Хамас “ , в това число на израелския министър председател Бенямин Нетаняху . Според него Нетаяху, израелският боен министър Йоав Галант и трима ръководители на „ Хамас “ са виновни за военни закононарушения и закононарушения против човечеството в Израел и линията Газа. Сред обвиняванията са „ гладът на мирни жители като способ на водене на война “ и „ съзнателно ориентиране на офанзиви против цивилно население “ . Освен Нетаняху и Галант, прокурорът на Международния углавен съд изиска арест също за водача на „ Хамас “ в Газа Яхия Синуар , ръководителя на военното крило на групировката Мохамед Дейф и политическия водач на „ Хамас “ Исмаил Хания , считан и за висш началник на придвижването.

Искането провокира гневни реакции от страна както на Израел, по този начин и на „ Хамас “. Израелският опозиционен водач Яир Лапид назова решението „ злополука “ и изрази очакване Конгресът на Съединени американски щати да разиска въпроса . Високопоставеният представител на „ Хамас “ Сами Абу Зухри сподели, че Хан „ приравнява жертвата с палача “ и окуражава Израел да продължи своята „ война на изтребване “ в Газа.

Малко по-късно израелският президент Ицхак Херцог дефинира като „ повече от възмутително “ решението на Хан да изиска през днешния ден заповеди за арест на премиера Бенямин Нетаняху и на министъра на защитата Йоав Галант наред с трима водачи на палестинското ислямистко придвижване „ Хамас “. Според Херцог това сигурно ще вдъхне храброст на терористите по света.

Нова Каледония. Снимка: Wikimedia Commons

В понеделник интернационалните организации оповестиха, че Нова Каледония френска отвъдморска територия в южната част на Тихия океан – отново е обхваната от придружени от принуждение митинги . Те отразяват напрежението, което от десетилетия тлее и от време на време избухва на архипелага, ситуиран на към 17 000 километра от Париж. Основна причина за размириците е желанието на коренното население на Нова Каледония за повече права и автономия , предава „ Българска телеграфна агенция “.

Смъртоносните вълнения  избухнаха, откакто френският парламент утвърди конституционна промяна , която ще разреши на хора, заселили се неотдавна там, да гласоподават на локални избори . Според представители на коренното население – канаките , това ще даде право на гласа на хиляди етнически французи и надлежно заселниците ще придобият по-голяма политическа и електорална тежест.

На 21 май Австралия и Нова Зеландия обявиха, че ще изпратят държавни самолети в Нова Каледония , с цел да изтеглят свои жители от френската територия, която към този момент цяла седмица преживявала смъртоносни протести. На 23 май президентът Еманюел Макрон дойде в страната за да възвърне разговора и да форсира възобновяване на реда на френския архипелаг в южната част на Тихия океан след седмица на принуждение, съобщи Агенция Франс Прес.

„ Моето желание… е да поддържа хората, с цел да може мирът, спокойствието и сигурността да бъдат възобновени допустимо най-бързо “, съобщи той, слизайки от самолета, и добави, че е пристигнал с „ огромно почитание и примирение “.

Еманюел Макрон. Снимка: wikimedia commons

Президентът промени графика си и измина към 16 000 км , подбуден от най-тежкото принуждение в Нова Каледония от 80-те години насам. Визитата, която продължи единствено един ден, му разреши да види разрушенията от първа ръка. Макрон се срещна с представители на локалните управляващи и съобщи, че в Нова Каледония са изпратени 3000 чиновници по сигурността . По думите му ще останат там толкоз дълго, колкото се смята за належащо, даже в случай че това значи да останат там по време на Летните олимпийски и параолимпийски игри, на които Париж и други елементи на Франция ще бъдат домакини от края на юли.

Снимка: Pixabay

Във вторник Русия заяви, че въоръжените й сили са стартирали първата фаза от плануваните си тактически учения , включващи „ тренировки за разполагане и потребление на нестратегически нуклеарни оръжия „, в Южния боен окръг на страната. Руският президент Владимир Путин издаде заповед за провеждането на ученията по-рано този месец. Руското военно министерство посочи, че в първата фаза се отработват тактики с ракети „ Искандер “ и „ Кинжал “ . Ученията би трябвало да покажат, че бойците и оборудването са приведени в подготвеност за „ бойни дейности с нестратегически нуклеарни оръжия за отбрана и абсолютно опазване на териториалната целокупност и цялост на съветската страна в отговор на провокативни изказвания и закани от страна на обособени представители на Запада по адрес на Руската федерация “, означи министерството.

Снимка: Pixabay

На 21 май Ирландия , Норвегия и Испания оповестиха, че ще признаят палестинската страна на 28 май , с цел да оказват помощ за прекъсването на израелското нахлуване в линията Газа и за възобновяването на мирните договаряния, прекъснати преди 10 години. На идващия ден белгийското държавно управление не одобри решение за признаването на палестинска страна. Точка за разискване на въпроса бе включена в дневния ред на държавното съвещание.

„ Все още е прекомерно рано за признание на палестинска страна, Белгия към този момент се старае към непосредственото възстановяване на ситуацията на място “, разясни министър председателят Александер де Кро . Според външния министър Хаджа Лабиб признаването на страната на палестинците е въпрос на време и е значимо да не бъде просто алегорично.

9 от 27 страни членки на Европейския съюз признават Държавата Палестина. 8 от тях го направиха преди присъединението си към блока – още откакто палестинският водач Ясер Арафат разгласи на 15 ноември 1988 година Палестина за самостоятелна страна – Малта, Кипър, Чехия и Словакия (до 1993 година Чехословакия), Унгария, Румъния, България и Полша. Те бяха последвани през 2014 година от Швеция, която стана първата страна, признала Палестина след влизането си в Европейски Съюз.

Crocus City Hall, Русия. Снимка: Wikimedia Commons

В петък Русия за първи път ясно призна отговорността на организацията „ Ислямска страна “ /ИД/ за офанзивата против концертната зала „ Крокус сити хол “ , при която на 22 март починаха най-малко 144 души , а Москва съобщи, че Украйна е виновна за нея, съобщи Франс прес.

„ По време на следствието /…/ беше открито, че подготовката, финансирането, нападението и изтеглянето на терористите са били координирани по интернет от членове на „ Ислямска държава-Хорасан “ – афганистанския клон на ИД “ , съобщи шефът на съветската работа за сигурност /ФСС/, Александър Бортников , представен от „ РИА Новости “.

Най-важното от света през миналата седмица – Простреляха словашкия министър председател, а Путин смени Шойгу

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР