Десетки елитни атлети от цял свят вече са потвърдили участие

...
Десетки елитни атлети от цял свят вече са потвърдили участие
Коментари Харесай

4000 атлети от 45 държави пристигат за WIZZ AIR София маратон 2018


Десетки елитни спортисти от целия свят към този момент са удостоверили присъединяване на WIZZ AIR София маратон. Поредното, 35-о издание на едно от емблематичните събития  за българската столица е планувано за 14 октомври със старт-финал пред националния стадион.

При мъжете с най-силен персонален връх към този момент е Доди Фейера Гемеда от Етиопия, който впечатлява с персоналното си достижение 2.09:42 часа от маратона в Донгюн (Китай) през 2016 година Рядко в България пристига маратонец с личен връх под 2.10 ч., а Доди е бягал под 2.15 ч. осем път в последните пет години. Той обаче ще срещне сериозна съпротива, защото в София ще започват редица класни маратонци, сред тях и миналогодишният победител с връх на трасето Бармао Кипроно от Етиопия.

Кенийската армада ще бъде показана от Абел Роб, който е с две втори места от тазгодишните български маратони и също е с късмет за спечелване на джакпота. Негови сънародници са Марк Ротич и Киплагат Кипчирчир с личен резултат 2.12 ч. Интересен факт е, че Кипчирчир и миналогодишният шампион Кипроно са от тима на NN Running Team, в който членува и олимпийския първенец Елуид Кипчоге (Кения), подобрил преди две седмици световния връх 2.01:39 ч. на маратона в Берлин.

Елитната група се добавя от Жан Симуквека от Руанда и мароканецът Нуйни Редуан с персонален връх 2.14 ч.

До тях ще застане супер окураженият Ахмет Насеф, който с две победи досега тази година е главен кандидат за спечелването на
джакпота от 20 000 лева, дружно с кенийката Рут Матебо, който също има два триумфа от 
Стара Загора и Варна тази година.

Рут ще гони успеха в компанията на своята сънародничка Бети Джематия, до тях на старт ще застанат Клементине Муканданга от Руанда, Марел Ханене от Мароки и други елитни атлетки.

Бегачи от рекорден брой страни са декларирали участници в WIZZ AIR София Маратон на 14 октомври. Интерес има от представители на 45 страни, а общият предстоящ брой на започващите е над 4000.

И тази година проявата е част от самодейност София – Европейска столица на спорта и още веднъж е край на веригата от маратонски бягания под наслов „ Бягането като метод на живот “ след надпреварите н Стара Загора и Варна.

За първи път на Софийския маратон ще участва пратеник на Международната федерация по лека атлетика (IAAF). Португалецът Карло Кардосо ще инспектира трасето и изцяло ще оцени организацията на надпреварата, което кандидатства за категория „ bronze level ” в ранглистата на най-прочутите международни маратони.

Регистрацията за WIIZ AIR София Маратон продължава до 7 октомври. Важно е да се знае, че така наречен “Race Office “ за приемането на номерата и с всичко належащо към организацията на събитието тази година ще се изгради до монумента на Съветската войска в Княжеската градина. Там ще бъдат и щандовете на така наречен EXPO ревю, където ще са представени най-новите продукции на производители на спортни артикули, принадлежности и екипировки.

Стартови номера може да се вземат и в деня на старта рано сутринта при предварително платена такса. По традиция всеки участник ще получи стартов пакет с доста дарове от спонсорите. WIZZ AIR още веднъж ще подари на всеки стартирал в главните дисциплини по един еднократен ваучер на стойност 20 евро, който може да се употребява в границите на година за 
закупуване на самолетен билет до мечтана дестинация.

Общият награден фонд и тази година ще бъде впечатляващ – над 60 000 лева. Победителите при мъжете и при дамите в класическия маратон ще получат по 8000 лева, подгласниците им по 4000 лева и т. н. до 10-о място – 400 лева. Парични награди ще има за всички призьори до 6-о място на 21 км и на 10.5 км. Всеки стартирал ще получи рекламна тениска на ASICS с уникално красив дизайн, а сполучливо приключилите главните дистанции ще бъдат отличени с доста хубав орден като спомен от присъединяване в събитието. Наред с това ще бъде разиграна лотария с 20 награди измежду всички завършили всеобщото тичане на 3 км. Софийският маратон се реализира и с любезното съдействието на Софийска вода, ACICS, Garmin, минерална вода Банкя, HerbaLife, NN, Right Rental, 60K, FiBANK, Стройрент, WELDA, Sponser, Go4Raw и други Повечето от тях ще наградят призьорите и ще приветстват участниците със свои представители при връчването на наградите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР