Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за туризма.

...
Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за туризма.
Коментари Харесай

Валери Симеонов: Законът за туризма представлява бой на негри в тъмна нощ

Депутатите одобриха на първо четене измененията в Закона за туризма. По време на разискването националните избраници влязоха в спор за развиването на българския туризъм. По-голямата част от предложенията са съмнителни и противоречиви, съобщи аленият народен представител Христо Проданов.
Предлага се продуктово зониране в националните курорти, дефинират се зони, в които може да има звук в 1-2 часа през нощта. Именно това бил главният план на това продуктово зониране, съобщи " Нюз.бг ".

Пречите на бранша, безапелационен бе социалистът Красимир Янков, който счита, че страната ще упражнява принуда върху цялостен отрасъл. Допълнително с предлаганите промени се основава корупционна среда.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов е срещу плана. Твърде доста права се давали на Министерство на туризма, а това не било в интерес на националната туристическа организация. Освен това се създавали условия за осведомително затъмнение от страна на ведомството, а в това Симеонов заподозря корупция. Законът за него бил пердах на негри в тъмна нощ. Във всички случаи ще има наранени ползи, безапелационен бе водачът на НФСБ.

Според вносителите, със закона се детайлизира активността на територията на националните курорти. Националните курорти ще се афишират за такива с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на туризма.

За лицата, които ще правят активност в местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения на територията на националните курорти, се плануват двойно по-кратки периоди за осъществяване на административните услуги.

С разпоредба за националните курорти ще се уредят критериите, на които следва да дават отговор курортите, с цел да бъдат оповестени за национални. С нея ще бъде организиран редът за оповестяване на народен курорт, организацията и ръководството на туристическите действия на територията на националните курорти.

Със законопроекта се вкарва условие общинският съвет да дефинира политиката за развиване на туризма на територията на общината, като в програмата за реализация на общинския проект за развиване се включи независим раздел, съдържащ стратегия за развиване на туризма.

Туристическите сдружения, посредством които представителите на туристическия бизнес имат опция да вземат участие в работата на органите за ръководство на туризма, ще се вписват в Националния туристически указател при изискване, че сдружението е осъществявало активност не по-малко от 3 години от вписването му по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

Прецизират се понятията " локално ", " районно ", " продуктово " и " професионално " туристическо съдружие.

Не одобрявам тезите, че няма по какъв начин Министерство на туризма да дава отговор за националните курорти. То е главен мотор в бранша, разяснява министърът на туризма Николина Ангелкова. Националните курорти са лицето на българския туризъм, уточни тя.

Изключително значимо е да има явен юридически статут що е то народен курорт и какви са правата и отговорностите, свързани с неговия образ.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР