С помощта на Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) на НАСА беше

...
С помощта на Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) на НАСА беше
Коментари Харесай

Сателит на НАСА откри мъртъв робот на повърхността на Марс

С помощта на Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) на НАСА беше допустимо да се види мъртъв робот на повърхността на Червената планета.

Основната цел на задачата MRO е да следи повърхността на Марс за доказателства за съществуването на вода в предишното на планетата. Сателитът също по този начин следи по какъв начин Червената планета се трансформира с времето.

Но този път спътникът съумя да снима мъртвия спускаем модул InSight и площадката му за кацане, които постепенно се покриват с марсиански прахуляк, пише Mashable.

„ Можете ли да видите InSight? Изведеният от употреба спускаем модул неотдавна беше открит от орбиталния уред. Чрез проучване на мястото за кацане на InSight с течение на времето учените могат да видят какъв брой бързо се натрупва прахуляк, осигурявайки насочна точка за оценка на възрастта на други промени на повърхността “, сподели НАСА.

Мисията InSight на НАСА завърши през декември 2022 година, след четири години проучване на геоложката интензивност на Марс. По време на проучването си роботът записва повече от 1300 земетресения, в това число най-силните по време на цялата работа на устройството. Тези данни потвърждават, че Марс в действителност не е мъртъв в геологичен смисъл.

Устройството също съумя да проучва ядрото на планетата и да предава ежедневни метеорологични отчети на Марс.

За разлика от марсоходите Perseverance и Curiosity, които са с нуклеарна сила, спускаемият уред InSight разчита на слънчева сила. На собствен ред марсианският прахуляк, който покри слънчевите панели на галактическия транспортен съд, понижи мощността на InSight. В последна сметка батериите на устройството бяха изцяло изтощени.

Самото устройство се вижда в центъра на фотографията, направена от спътника на НАСА. Ако се вгледате деликатно в фотографията, можете да видите и два разгънати кръгли слънчеви панела. Те са ситуирани в профил на главния корпус на устройството.

InSight надалеч не е единственото устройство, което се намира на Червената планета. Той е съпроводен от спускаемия уред Phoenix, марсохода Opportunity и марсианския хеликоптер Ingenuity. Също по този начин на повърхността на Марс можете да намерите употребявани колесници и парашути.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР