Денят, в който е приета Търновската конституция, Княжество България тръгва

...
Денят, в който е приета Търновската конституция, Княжество България тръгва
Коментари Харесай

Денят, в който е приета Търновската конституция, България тръгва по своя самостоятелен път на развитие, отбеляза Караянчева

Денят, в който е призната Търновската конституция, Княжество България потегля по своя независим път на развиване, означи ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева на конференция във Велико Търново, на която разгласи програмата за честванията на 140-ата годишнина от Учредителното национално заседание и приемането на Търновската конституция.

Годишнината е мотив българите да научат повече за Търновската конституция, за парламентарния живот в България, за строителите на България, които със своя свободомислещ дух са създали по този начин, че да имаме един от най-прогресивните съществени закони в Европа, акцентира Цвета Караянчева. 16 април 1879 година е дата не по-малко значима от тези на Съединението и Независимостта, добави още тя.

Откриването на събитията ще бъде на 5 февруари 2019 година в София с концерт в зала „ България “ на Софийската филхармония, заяви ръководителят на Народното събрание.

Решихме 140-ата годишнина от Учредителното национално заседание и приемането на Търновската конституция да бъде годишнина на жителите, означи Цвета Караянчева. Всички искащи ще могат да видят оригинала на Търновската конституция и стенографските дневници от Учредителното заседание на 10 февруари 2019 година, когато Народното събрание ще провежда ден на отворени порти, уточни ръководителят на Народното събрание. Поводът е свикването на Учредителното национално заседание, което е на тази дата.

Цвета Караянчева добави, че към този момент в няколко регионални града е показана пътуващата галерия „ 140 години от Учредителното заседание и приемането на Търновската конституция “. Експозицията е готова по самодейност на Народното събрание със съдействието на Държавна организация „ Архиви “ и се планува да бъде изложена във всички регионални градове до края на април.

Искаме да ангажираме младежите и по тази причина предвиждаме провеждането на съревнование по диспути, а финалистите ще имат опция да създадат спор в пленарната зала на Народното събрание, с цел да почувстват атмосферата и отговорността, която носят народните представители, означи ръководителят на Народното събрание.

Предвижда се на 16 април 2019 година във всички български учебни заведения да се организира Урок по Конституция. За запознаване на децата с историческите обстоятелства за работата по първия български главен закон Народното събрание ще подготви мултимедийна презентация, която ще бъде налична на уеб страницата на институцията, посочи Цвета Караянчева.

На 16 април 2019 година ще се организира Тържествено съвещание на 44-ото Народно заседание в постройката на Учредителното заседание във Велико Търново, отдадено на 140 години от приемането на Търновската конституция. Заседанието ще стартира с възстановка на събитията от 1879 година, след което са планувани изявления на ръководителя на Народното събрание и представители на парламентарните групи. Народните представители ще одобряват послание към българския народ. Предвижда се те да отдадат респект на паметника „ Майка България “ и да поднесат на цветя. Вечерта ще бъде проведена тържествена заря-проверка.

Председателят на Народното събрание изрази признателност към кмета на Велико Търново Даниел Панов и на инициативния комитет на общината за образуване на деянията в старопрестолния град. Надявам се след отбелязването на годишнината във всеки българин да остане една дребна частичка познание за Търновската конституция, добави Цвета Караянчева.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов означи, че старопрестолният град е знак на българщината, на българската държавност и на българския дух. Той заяви, че Инициативният комитет за честванията във Велико Търново ще предложи на народните представители от района да внесат в Народното събрание предложение 16 април да стане формален празник и Велико Търново да бъде номиниран за историческа столица на България.

На 15 април във Велико Търново ще има научна конференция, отдадена на Търновската конституция и на настоящия либерален главен закон, уточни кметът на града. В читалище „ Надежда 1869 “, което тази година отбелязва 150 години от основаването си, ще има галерия, отдадена на дневниците на Народното събрание.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР