Тадей Погачар (ОАЕ) триумфира в 107-мото издание на Обиколката на

...
Тадей Погачар (ОАЕ) триумфира в 107-мото издание на Обиколката на
Коментари Харесай

Погачар триумфира в Джирото, Мерлие взе последния етап

Тадей Погачар (ОАЕ) победи в 107-мото издание на Обиколката на Италия.  25-годишният словенец финишира безпроблемно във финалния 21-ви стадий – 125 километра по улиците на Рим, и за първи път в кариерата си завоюва розовото трико.

За Погачар това е трета победа в огромна обиколка. Предишните бяха през 2020 и 2021 година в Тур дьо Франс. За Словения това е втори следващ успех в Джирото – през 2023 завоюва.

Погачар водеше в генералното класиране от втория стадий. Той записа и шест етапни победи и не остави никакви подозрения, че е най-хубавият колоездач в сега. Времето, за което той измина 3400,8 километра из Италия е 79:14:3 часа. Втори на 9:56 минути остана колумбиецът Дани Мартинес (Бора-Хансгрое). Трети на 10:24 минути е 38-годишният британец Герайнт Томас (Инеос). Томас стана.

Заключителният стадий отиде на сметката на белгиеца Тим Мерлие от Соудал Куик-Степ. Втори с равно време остана носителят на цикламената фланелка Джонатан Милан (Лидл-Трек).  Трети в стадия приключи австралиецът Кейдън Гроувс (Алпесин-Декьоник).

Второто място на Милан в днешния ден му обезпечи 362 точки. Зад него останаха Гроувс (225) и Мерлие (193).

Погачар е победител и при катерачите. Той натрупа 270 точки, оставяйки зад себе си италианеца Джулио Пелицари (Бардиани) и германеца Георг Щайнхаузер (Едюкейшън Фърст).

При младите колоездачи първи е италианецът Антонио Тибери (Бахрейн-Викториъс). Той приключи пети в генералното класиране на 12:49 минути от Погачар и на 42 секунди зад четвъртия Бен О’Конър (Декатлон).
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР