Демократична България спечели делото в Апелативния съд в Стара Загора

...
Демократична България спечели делото в Апелативния съд в Стара Загора
Коментари Харесай

ДБ спаси депутатската листа в Стара Загора, спечели съдебното дело

" Демократична България " завоюва делото в Апелативния съд в Стара Загора и ще има кандидатдепутатска листа и в 27-и МИР. Това заяви пресцентърът на обединението.

Съдът е разгледал проблема с отхвърли от регистрация на РИК и по-късно на ЦИК на листата с претенденти за депутати от района. Причината за отхвърли бе неналичието на електронните подписи на съпредседателите на обединението Христо Иванов и Атанас Атанасов, както и отводът на лидера на листата Атанас Славов да завери " правилно с оригинала ".

От партията насочиха обвинявания към останалите политически обединения, че саботират листата им, с цел да ги отстранят.

" Удоволетворени сме от решението на съда, тъй като той съобрази, че приемането на електронни документи, подписани с дипломиран електронен автограф е наложително за административните органи. Приложи европейското право директно, по този начин както се поставя почтено за един български съд, който ползва закона еднообразно по отношение на всички ", разяснява за " 24 часа " юристката на " Демократична България " и народен представител в последните два Народното събрание Надежда Йорданова. Тя води делото за нерегистрираната листа и прикани България и изборната администрация " да бъдат в XXI век ".

" Вярвам, че ЦИК и РИК ще развият своята процедура и ще осъвременят своите процеси. Това, което стана ясно на правосъдното съвещание през днешния ден е, че двете комисии чисто организационно към момента не са подготвени да ползват всички цифрови процеси, които са уредени в закона ", сподели още Йорданова.

Нямало основана организация за приемане на документи с е-подписи бил един от причините, който изразили пред съда от районната изборна комисия. Като решение с фундаментален темперамент оредели Йорданова мнението на съда.

" По-широкият въпрос, на който отговори съда е дали, с цел да се ползва електронен автограф би трябвало в закона категорично да е посочено: " Да, може да се ползва Квалифициран електронен автограф. " Нещо, което е кошмарно ", добави още Йорданова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР