Демократична България предлага промяна в Закона за електронната търговия, която

...
Демократична България предлага промяна в Закона за електронната търговия, която
Коментари Харесай

Нов закон изкарва на светло троловете в социалните мрежи

" Демократична България " предлага смяна в Закона за електронната търговия, която да осветли неистинските и анонимни потребителски профили в обществените мрежи. Целта е огромните онлайн платформи да ползват серия от механически ограничения за ограничение на т.нар тролове в интервала на предизборната акция, както и две седмици преди началото ѝ, написа в претекстовете на депутатите.

Законодателят планува да се сътвори система за разпознаване на подправените профили. Това ще става по няколко метода. Ще се ревизира дали потребителят има връзка с улуги за анонимизиране на интернет трафика, дали употребяваната от него фотография принадлежи над различен консуматор или пакет от стокови фотоси. Ще се следи дали новият консуматор бързо се е свързал с огромен брой други профили, в това число с новорегистрирани, както и дали се е включил бързо към огромен брой групи. Освен това ще се гледа за разминаване между личните данни, въведени на разнообразни места на платформата и дали профилът употребява средства за автоматизация на публикуването на наличието.  " Големите онлайн платформи изпращат систематизирана информация за разпознатите профили и дейностите, подхванати против тях, на координатора на цифровите услуги и на Централната изборна комисия ", написа в законопроекта.

Освен това се основава правото на извънсъдебно споразумяване на разногласия при потреблението на онлайн платформи. Националният орган за това става Комисията за отбрана на потребителите. " Ако ни блокират за 30 дни, към този момент Facebook няма да е най-горна инстанция ", изяснява някогашният министър на електронното ръководство Божидар Божанов, който е вносител на плана. Във връзка с това се вкарва и бистрота във връзка с подизпълнителите на обществените мрежи - компании, които са наети да модерират наличието, като могат да вземат решение дали си нарушил разпоредбите на платформата. Имената на фирмите, които са подизпълнители, ще би трябвало да бъдат обществени, както и да разполагат с избран брой български чиновници, с цел да модерират наличие на български език. 

" Координаторът на цифровите услуги дефинира лист с огромните онлайн платформи, които редовно реализират модерация и попадат в обсега на този закон ", споделя законопроектът. Имуществената глоба, която се планува, в случай че огромните онлайн платформи не изпълнят отговорностите си, може да доближи до 1 на 100 от световния годишен оборот.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР